_

onsdag 18 februari 2015

Den obehagliga barnkammaren är borta

Barnkammare före ombyggnad. Foto: Erika Åberg  Barnkammare efter ombyggnad. Foto: Erika Åberg
Till vänster; barnkammaren före ombyggnad. Till höger; rummet har blivit större efter att väggen har flyttats.

Tänk dig en liten skrubb med smutsigt snedtak. På golvet ligger en gulnad linoleummatta med svarta skarvar som reser sig så att mattan glipar. De en gång så fina 1950-talstapeterna har stora rivsår och där sängen har stått finns ett flottigt avtryck från någon annans hårbotten. Skulle du vilja lägga ditt barn i det rummet? Nej, inte vi heller.

Barnkammare före ombyggnad. Foto: Erika Åberg  Barnkammare efter ombyggnad. Foto: Erika Åberg
Till vänster; det lilla fönstret omgärdades av en ilsken fondtapet. Till höger; det lilla fönstret är ersatt av ett större och fondtapeten är utbytt mot ett vänligare mönster, en originaltapet från 1950-talet köpt på Tapetorama.

På ena kortsidan fanns en fondtapet med ett ilsket mönster i svart, grönt, rosa, rött, blått och gult som kastade mig tillbaka till barndomens feberdrömmar. Burrrrr!

Innan vår son flyttade in från spjälsängen i föräldrasovrummet till den här barnkammaren gjorde vi därför en quick-fix då tapeterna målades över och mattan togs bort. Under den trasiga mattan från 1950-talet fanns en fin brun  linoleummatta från 1920-talet. Eller fin och fin – mönstret var fint men den var hårt sliten och full av färgfläckar så tyvärr gick den inte att rädda. Vi sparade en snutt av vardera matta i de två garderoberna som ett minne i alla fall, medan trägolvet målades.

Björn byggde en fantastiskt mysig säng med lådor och hyllor under snedtaket och så fungerade den pyttelilla barnkammaren några år.

Barnkammare under restaurering. Foto: Erika Åberg
Ombyggnad på gång! Barnkammarens vägg har rivits och ska flyttas för att ge rummet några extra kvadratmeter.

Efter några år kom en lillasyster och snart kände hela familjen behov av två rymliga barnrum. Vi började planera för den stora ombyggnaden av övervåningen som jag skrivit om förr. Barnkammarens vägg mot hallen revs och en ny byggdes upp som gjorde golvytan nästan dubbelt så stor.

Barnkammare före restaurering. Foto: Erika Åberg04. Före, låg
Taffligt men illustrativt bildmontage av barnkammaren före ombyggnaden. Under den gulnade, från början grågröna linoleummattan låg en äldre, brunmönstrad linoleummatta.

Barnkammare efter restaurering. Foto: Erika Åberg
Efter ombyggnaden. Den platsbyggda sängen kunde bevaras, precis som garderoben till höger. Hyllorna till vänster, bakom flodhästen, döljs av en tygdörr för att skapa en lugn helhet.

I helgen målade jag de sista rörsnuttarna till radiatorn och nu är allt klart! Nu är det här treåriga Nellas rum medan sexåriga Milton har ett nytt rum bredvid. Inredningen och kulörerna leder tankarna till 1950-talet, i sin snällaste, mest barnvänliga skepnad.

Barnkammare efter restaurering. Foto: Erika Åberg
“Kökslekväggen” är klädd med okantade brädor, vilket ger medvetet oregelbundna skarvar. Brädorna har synliga spikskallar. Väggen är målad med en egenblandad ljusgrön linoljefärg.

Barnkammare efter restaurering. Foto: Erika Åberg
Golvet är målat med linoljefärg från Ottosson, kulör “grågrön”. Väggen bakom hyllorna är klädda med ohyvlade brädor, målade med vit, matt linoljefärg. Dörren som leder till hallen är en skafferidörr inköpt på Blocket. Ett tips för den som behöver en smalare dörr än standard!

1 kommentar:

  1. Härligt med före- och efterbilder! Så himla fint ni gör!
    Älskar speciellt idén med sängen inbyggd under snedtaket. Och färgskalan!
    Ha en fortsatt fin helg!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera