_

måndag 16 februari 2015

Fem tips för att plastbanta huset

Den glatta ytans mörka baksida
För några veckor sedan blev jag intervjuad av en journalist från tidningen Effekt, en bilaga som går ut till Hälsinglands alla fyra dagstidningar.  Vi pratade om plast.
Visste du att byggindustrin är den bransch efter förpackningsindustrin som konsumerar mest plast? Fram till omkring 1950-talet byggdes och restaurerades våra hus med naturliga material; trä, metall, kalk, lera och sten.
Sedan dess har plastanvändningen ökat och nu finns plast överallt runt omkring oss, som mattor, målarfärg, fönster, fogar och isoleringsmaterial.
Vissa typer av tillsatser i plaster har visat sig vara farliga och kan leda till miljöproblem och hälsoproblem som cancer och hormonstörningar. Man tror ju knappt att det är sant att sådana material får tillverkas och säljas, men gång på gång kommer larm och rapporter från forskare och Kemikalieinspektionen om att så är fallet. Läskigt!
Det är i princip omöjligt att leva ett modernt familjeliv i ett hus helt utan plast – men bättre att minska lite än att inte göra någonting alls tänker jag. Här är mina fem bästa tips:
  1. Rensa ut åtminstone hälften av alla husgeråd i plast, t.ex. stekspadar, vispar, bunkar, lådor och muggar. Ersätt med produkter i stål, gjutjärn, porslin, keramik och glas, gärna inköpta på loppis.
  1. Försök att köpa så många leksaker som möjligt i trä och metall i stället för plast. Finns både gamla fina på loppisar och auktioner - och nya i butiker och web-shoppar.
  1. När du målar om inomhus eller målar möbler; välj linoljefärg eller äggoljetempera i stället för vattenbaserade plastfärger. “Vattenbaserad” betyder i de flesta fall att det är en plastfärg.
  1. Riv ut plastmattorna och byt till en linoleummatta eller ett äkta trägolv i stället.
  1. Ska du isolera huset? Välj ett isoleringssystem utan plast, eftersom plasten stänger inne fukt och kan orsaka mögel. Det finns många bra isoleringsmaterial som är baserade på cellulosa som är bättre för både miljön och hälsan.
Artikeln “Den glatta ytans mörka baksida” finns på nätet men tyvärr bara för prenumeranter av Hudiksvalls Tidning, Ljusdalsposten, Ljusnan och Söderhamnskuriren.

1 kommentar:

  1. Så bra skrivet! Är lite lagom irriterad på att färgindustrin säljer produkter som "bra miljöval" när det bara handlar om att de inte avger så höga emissioner som de sämsta varianterna. Just med färger har de lyckats så bra, vattenburna låter ju väldigt naturligt. Det är ju fint att det blivit bättre för målarna än tidigare färger, men det finns ju alternativ!

    SvaraRadera