_

måndag 23 februari 2015

Snickarglädje efterlyses

Veranda med snickarglädje

När som helst drar vi igång med takarbeten på bostadshuset. Det trapetskorrugerade, svartlackerade plåttaket ska bytas mot ett falsat plåttak som huset hade när det byggdes.

En trevlig konsekvens av det blir att vi kan passa på att återställa en del av verandans förlorade snickarglädje. Tandade brädor som kantar takutsprånget ska sättas upp igen. Det ska bli fantastiskt med lite tårtpapperskänsla igen!

Nu undrar jag om du har tips om något snickeri som specialiserat sig på att ta fram snickarglädje efter gamla förlagor? Vi behöver cirka 6 meter av modellen som syns på bilden.

Snickarglädje

Från slutet av 1800-talet och fram till omkring 1910-talet när snickarglädjen var populär masstillverkades lövsågade snickerier och marknadsfördes i kataloger och planschverk. Det fanns alltså ett antal modeller att välja mellan och de spreds över hela landet.

Därför tänker jag att det inte är omöjligt att det redan finns någon som har nytillverkat några meter av denna modell och kan tänka sig sälja till ett rimligt pris?

4 kommentarer:

 1. Din snickarglädje är väldigt lik den vi har. Vi gjorde nya efter det gamla mönstret, det var väldigt enkelt och gick snabbt. Här är en länk till vår gamla blogg om när vi gjorde våra https://torpetberget.wordpress.com/2012/10/23/1800-talsgladje/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ja, jag vet. Jag tror inte heller att det tar så lång tid att göra den själv. Men det är så himla mycket annat som ska beställas, köpas, leveranspassas, samordnas, förmålas, sorteras, slängas och borttransporteras i och med takbytet att vi valde att dra gränsen här.

   Radera
 2. Hedesunda Sängstuga heter företaget som är specialiserade på just Farstukvistar. Ligger heller inte alls långt från dig ser jag ;) kontakt Jimmy Pettersson mkt erfaren snickare med genuint intresse för detta. Tele: 0739-944130

  SvaraRadera
 3. Hedesunda Sängstuga heter företaget som är specialiserade på just farstukvistar. Ligger heller inte alls långt från dig ser jag ;) Jimmy Pettersson heter snickaren som skickligt utför dessa jobb. Han kontaktar du på 0739-944130

  SvaraRadera