_

söndag 4 maj 2014

Vilken färg har ditt hem?

Kök med pärlspont
Kök med grågrön pärlspontpanel, smutsgula tapeter och beigerosa luckor.

Badrum med pärlspont
Badrum med smutsgul dörr och vägg, pärlspont i grön umbra och rosa inredningsdetaljer.

Hall med pärlspont
Hall med smutsrosa tapeter, grågrön pärlspont och gul dörr.

Kökssoffa
Kökssoffa med textilier i grått, gult, grönt, beigerosa.

Huvudet är fullt av kulörer! Jag funderar intensivt på färgsättningen av övervåningen nu när ombyggnationen närmar sig slutet. På nedervåningen går hallen, köket och badrummet i den här pastelliga färgskalan. Biblioteket och salen däremot är mustigt murriga i mörkgrått, brunt och rött. På övervåningen vill jag utgå från den gröna kulören som är bevarad i köket som är från 1940-talet.
När vi har restaurerat vårt hus har jag utgått från äldre kulörer som vi hittat på snickerier och tapeter. De “enklare” rummen som hall, kök, badrum och sovrum går i den ljusa färgskalan. De rum som, åtminstone historiskt sätt, är mer representativa har dova kulörer.
Vissa kanske tycker att det blir rörigt med olika färgteman,  andra kallar det varierande. Jag vill behålla den historiska hierarkin mellan enkla och förnämare rum med hjälp av kulörerna.
Hur tänker du när det gäller färgsättning? Blandar du eller doppar du alla hemmets rum i samma färgburk?

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det ser jättefint ut jag. Jag älskar färger och blandar glatt olika färger. Jag är av den fasta övertygelsen att sådant man tycker om passar ihop. Även om det blir en blandning av nytt och gammalt och många olika färger. Vi har ett rum med gula blommiga tapeter, ett rum med knallblå väggar osv. Så inte samma färgburk här inte. Även om det blivit väldigt mycket gråa snickerier på sistone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma många gånger att om man låter sin egen smak styra, blir det en röd (eller annan färg) tråd genom inredningen.

   Radera
 2. Färgval är svårt, en kompromiss mellan personliga åsikter, "historiskt rätt", hur ljuset i rummen faller mm.
  Så har vi sett på det hela.
  Ganska tidigt i renoveringen kom vi fram till att taken i vårt objekt inte skulle vara kritvita i varje fall. Vi diskuterade en del om vi skulle ha dem i bleka pastellfärger som då skulle matcha väggfärger eller tapeter och då olika kulörer i varje rum. Något som kan ge en gammaldags stämning som vi eftersträvade. Men diskussionen slutade i att det blev matt pärlgrå färg i alla tak och neddragen takkant. Det ger ett större lugn och rummen passar bra ihop, fast valet var kanske lite fegt.
  Tidigare hade vi nämligen redan bestämt att dörrar, fönsternischer, snickerier och listverk skulle vara pärlvitt. Det var något som sakta växte fram och kom nog mest ifrån att vi ville ha en mycket ljusgrå färg på fönsterkarmarnas & bågarnas insida.
  Och den formeln det gäller i varje fall rummen, sedan har varje rum ganska olika tapetmönster o typ. Till köket tillkommer en ganska krafttig grön färg på nedanskåpen kombinerat med vetegrått på väggarna (färgskala Ottosons linoljefärg).
  Hallen vet vi inte riktigt än då den bara får ljus från ett överluftfönster till dubbeldörren. Men det är bara väggarna som vi tvekar på (det får inte bli för mörkt då hallen är liten). Men ursprungstanken var vetegrått där också.
  Tanken var att hall och kök ska vara lite enklare i utförandet i rummen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det - ljuset! Där gjorde du en viktig poäng!

   Många gånger när jag har målat har jag blivit överraskad/förtvivlad/förvånad över hur olika kulörerna uppfattas. En gröngrå färg på en vertikal vägg kan nästan se mörkt blågrå ut. Målar man samma färg på ett golv kan den tvärtom se ljust turkosgrön ut...

   Grönt och vetegrått låter som en underbar kombination!

   Radera
  2. Samma färg på taken i alla rummen de ser helt anorlunda ut. Har kommit fram till att man måste provmåla för att få rätt på nyanserna och på ganska stora ytor.
   I nichen är rätt färger, den helt vita är bara grundfäg

   http://www.gardochtorp.se/hans.aspx?article=4689

   Radera
 3. Jag har några kulörer jag utgår ifrån i de flesta rum och hur pass "mörka" de får bli varierar lite. Jag är svag för grått och blått i synnerhet och mixar gärna dessa toner i ett rum. Dotterns rum är det mest avvikande på det sättet, vita väggar som bas men massor av kulörer i inredningen, i alla regnbågens färger. Det mest färgstarka som finns kvar i vårt hus är trapphuset till övervåningen som är målad i engelskt rött och trappan liknar grön umbra. :)

  SvaraRadera