söndag 27 april 2014
Pappspänn väggar och tak–steg 4
Nyspänd vägg. Att pappen är bubblig är ingen fara! Den slätar ut sig när den torkar. Spikremsorna syns längs kanterna. Skarven under fönstret döljs av dubbla lager tapetpappersremsor.
Efter att pappen har legat fuktig över natten är det dags att sätta upp den. Det är absolut lättast om man har plockat ned lister och foder. Börja med att rikta in pappen och spika fast med enstaka spikar så att den sitter i rätt läge. Släta ut pappen så gott det går men bli inte frustrerad om den ser lite hängig ut. När den torkar kommer den att krympa och då spänns den mer än man kan tro!
När pappen har torkat har bubblorna försvunnit!
Nästa steg är att fästa kanterna ordentligt och då är det viktigt att spika med “spikremsor”. De funkar som en förstärkning så att inte spiken rispar sönder pappen när den krymper. Fukta remsorna genom att dra dem genom bunken med vatten. Lägg spikremsan ca en centimeter från pappens kant. Vi brukar sätta spikarna med ungefär en decimeters mellanrum. Häftpistol kan vara bra att ha tillhands i trånga hörn om det är svårt att komma åt.
Fortsätt att sätta upp alla våderna på samma sätt. Låt torka ett par timmar innan nästa moment.
Håll emot med en linjal när du river pappret så är det lättare att få raka kanter. En trasig linjal från mellanstadiet funkar bra. Och JA, jag vet att nagellacket är nött.
Det sista momentet är att sätta remsor av tapetpapp för att dölja spikskallarna och spikremsorna. De som hamnar bakom lister och foder behöver man förstås inte lägga ned någon tid på.
Tapetpappen ska läggas i två lager. Riv till en remsa som är ca fem centimeter och en som är ca en decimeter bred. Anledningen till att riva pappret i stället för att klippa är att få så tunna, diskreta skarvar som möjligt. Det kan vara lite klurigt att riva rakt. Har man ett långt, modernt tapetbord med stålkant kan man dra mot den. Vi som bara har ett golv som arbetsyta kan vika pappret och dra med nageln eller linjalen så att det blir ett hårt veck. Vänd sedan och vik åt andra hållet. Håll emot med linjalen medan du river försiktigt.
Den bredaste tapetpappremsan ska strykas med tapetklister. Se till att klistret kommer ända ut i kanterna. Låt klistret suga in en stund innan du sätter upp den. Den smalare remsan ska blötas, trots att den faktiskt kallas “torremsa” på fackspråk. Blöt remsan genom att dra den genom vattenbunken. Enligt proffsen ska man sedan trycka fast den smala fuktiga tapetpappersremsan direkt över spikremsan och den ska fastna av sig själv. Det har vi aldrig lyckats med! Den ramlar ned hur vi än försöker. Därför brukar vi lägga ihop den smala och den breda tapetpappersremsorna och sätta upp dem samtidigt.
När de två lagren tapetpappersremsor är på plats och taket har torkat (helst till dagen därpå) är det dags för målning. Limfärg är den traditionella typen av färg för papptak. Vi kör en genväg för att slippa blanda färg själva och kör med matt vit linoljefärg i stället. Den är krämig i konsistensen och täcker utmärkt.
Matt linoljefärg finns att köpa på t.ex. Centrum för Byggnadsvård och Ottosson linoljefärg. Ytterligare ett alternativ som verkar vara intressant är Auro, som är en ekologisk färg. Jag känner dock inte till om den finns som helmatt, så fråga återförsäljaren Byggfabriken om du är nyfiken på den. Följ tillverkarnas anvisningar om hur du bör gå tillväga när du målar.
I effektiv arbetstid tar en yta på 10 kvm ungefär tre timmar att pappspänna, från första klippet tills att det är redo att måla. Betydligt smidigare och snyggare än att skruva gipsskivor där skarvarna måste spacklas och slipas!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
När man målar det pappspända taket syns inte skarvarna då?
SvaraRaderaSkarvarna syns lite, men inte så det stör!
RaderaJag litar inte på hemmafixare med perfekta naglar, det är nåt lurt där...! ;-)
SvaraRaderaHa, ha! Tänkte inte på att det kunde tolkas som trovärdighet.
RaderaHej! Hur gör du med skarven mellan vägg och snedtak? Jag håller själv på och spänner papp just nu och det är svårt att få till den skarven snyggt tycker jag. Har precis gjort ena sidan där vi satte på en klisterremsa utan torremsa. Blev inte bra alls faktiskt.
SvaraRadera/Gustaf
Om jag förstår dig rätt så är svaret och förslaget att täcka skarven mellan snedtak och vägg med en taklist. Så tänkte vi göra i alla fall.
RaderaJa, du förstod mig rätt. Det är nog en bra idé, tack för tipset! /Gustaf
SvaraRaderaTack för en fin och inspirerande blogg! Går det att spänna papp direkt på reglar eller föredrar du skiva/panel bakom?
SvaraRaderaTack snälla! Man måste ha något underlag bakom pappen. Skulle man bara spänna papp mellan reglarna skulle det bli som en väldigt skör trumma.
RaderaVilken bra guide! Vet du om det går att sätta pappen direkt på timret? Jag skulle nämligen gärna slippa både plywood och gips...
SvaraRaderaVilken bra guide! Vet du om det går att sätta pappen direkt på timret? Jag skulle nämligen gärna slippa både plywood och gips...
SvaraRaderaAbsolut, det går bra att sätta pappen direkt på timret (så länge det är någorlunda jämnt, alternativt att du accepterar en viss ojämnhet). Det var så man gjorde "förr i tiden"; pappspände (eller vävspände, eller lerklinade) timret och sedan målade eller tapetserade.
RaderaNja...det är lite snett på ytterväggarna men det kanske inte gör något. Det är ju trots allt ett gammalt hus. Jag tror jag testar! Tack för inspirationen!
SvaraRaderaAntar att denna guide läses av många efter måndagens TV-framträdande. Bra insats!
SvaraRaderaJag funderar lite på målning av pappen. Grundade du något innan du målade med den matta linoljefärgen? Vi funderar även på att försöka måla med Auros ekologiska takfärg eftersom vi tycker det verkar lite jobbigt att hålla på med limfärg, samt att vi är något rädd för gulning av den matta linoljefärgen. Vet du om det finns någon anledning till att det inte skulle fungera bra?
Hej! Tack för en finfin blogg! Vi har pappspännt tak för första gången och lyckades inte helt. Misstänker att vi fegade med vattnet så att pappen helt enkelt var för torr. På det stora hela är det slätt och fint men med mycket irriterande vågor/bubblor på ett par ställen. Finns det något sätt att fixa till bubblorna i efterhand? Det är alltså inte över hela våder utan vid spikremsorna på ett par ställen, ca 10cm långa vågor. Eller är det kört och bara att göra om? Tacksam för svar!
SvaraRaderaKul att ni vågade pappspänna - men förargligt att ni inte blev helt nöjda.
RaderaVisst, för lite vatten kan bidra till bubblorna. En annan anledning kan ha varit om ni drog den lite snett när den spikades upp. Det kan bli svårt att fixa till bubblorna i efterhand...
Om ni inte står ut med dem skulle ni kunna prova med att skära upp dem och laga sprickan med tapetpapper (se inlägg "Så lagas trasigt papptak" http://fruabergilagbo.blogspot.se/2013/07/sa-lagas-trasigt-papptak.html ) Blir ni ändå inte nöjda är nog nästa steg att spänna om taket.
Kämpa på, ni kommer att klara det!
Tack för trevligt och bra svar! Vi gjorde om taket och det blev så himla fint! Nu har vi även pappspännt väggar och börjar känna oss som proffs ;) tusen tack för all inspiration och handfasta tips och "guider" till byggnadsvård!
SvaraRadera