_

fredag 4 april 2014

Det rinner vatten från vinden!

Takläckage, papptak

Det var alltså inget aprilskämt i föregående inlägg. Vinden har drabbats av ett takläckage! I fredags kväll åkte vi ut till huset för att måla pärlsponten som syns upplagd här. Vi såg en liten spricka i taket ovanför men tänkte att papptaket måste ha spruckit när rörfirman tog bort ett värmerör tidigare förra veckan.

När vi kom tillbaka i söndags möttes vi av den här synen. En stor mörk, droppande fuktfläck. Björn snittade upp pappen och PLASK rann det ned tre liter vatten i hinken!

Takläckage, pärlsponttak

Pärlsponten hade svullnat och buktade ut som magen på ett hängbuksvin. Jag klättrade upp på vinden och skottade mig genom lösullsisoleringen för att leta efter den läckande källan. Vid gaveln hittade jag röret som var kapat. Läckaget hade uppstått där det gamla röret var ihopkopplat med det nya. Det kom en droppe i sekunden, så inte konstigt att vattenskadan hade spridit sig så snabbt!

Takläckage, vinden

Björn lyckades stänga av centralvärmesystemet och tömma rören. Efter drygt tre timmars skottande på den trånga vinden hade jag fått bort sex sopsäckar blöt isolering. Jag är väldigt glad att  vi hade kvar sågspånsfyllningen och hade valt att tilläggsisolera vinden med lösullsisolering. Sågspånslagret hade sugit upp en stor mängd vatten och det mesta av lösullen kan återanvändas.

Den här erfarenheten har gjort mig ännu mer skeptisk till den gängse rekommendationen att lägga plastfolie på vindsbjälklaget. Hade det legat plast kunde vattnet ha tagit vilka vägar som helst och det skulle kunna ha dröjt väldigt länge innan läckaget upptäcktes. Med tanke på mina arbetstimmar där uppe på vinden är jag också glad över att vi inte valde glasfiberisolering som sticks på huden och känns väldigt olustig att andas in.

Tur i oturen alltså att läckaget upptäcktes snabbt och inte blev värre än det blev.  Hemska tanke om vi redan hade hunnit göra iordning barnrummen nedanför!

8 kommentarer:

 1. Beundransvärt positiv inställning! och återigen tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, du! Så här några dagar efteråt kan jag vara mer positiv. Men jag var nära att bryta ihop när det upptäcktes, kan jag lova.

   Radera
 2. Fy så otäckt! Men som sagt, tur i oturen. Håller tummarna för att det blir en superrenovering i slutändan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superrestaurering ska det bli! Superdyrt om inte annat.

   Radera
 3. Å fy vad jobbigt! Hoppas allt löser sig - det är i såna där lägen hyreslägenheter känns som en bra grej, när en bara ringer vaktmästaren och så få hen fixa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaktmästare - där sa du nåt! Det kan bli nästa steg i min karriär. Det här huset har redan givit mig ett komplett CV!

   Radera
 4. Vatten fel ställe är inte roligt...........
  All medkänsla du kan behöva
  Hans

  SvaraRadera
 5. Oj, vatten kan verkligen ställa till det! Men vilken tur i oturen att ni hade rätt isolering, jag vägrar plast och gullfiber så mycket jag kan.
  Hoppas allt gått bra!
  Cia

  SvaraRadera