_

tisdag 4 mars 2014

Husets största ombyggnad är inledd!

Ombyggnad övervåning, före med text
Övervåningen före ombyggnaden
Ombyggnad övervåning, efter med text
Övervåningen efter ombyggnaden
Övervåningen på vårt hus börjar sakta transformeras. Från att ha kommit upp för trappan och bl.a. mötts av en onödigt stor och svårmöblerad hall, en trång barnkammare, två oinredda kallvindar och ett sunkigt badrum möts man nu av BYGGKAOS!
En uppfriskande omväxling.
Ombyggnad övervåning
Eller, ja, omväxling… Det är just byggkaos vi har levt i sedan vi flyttade hit för snart sju år sedan, så det är normen. Den här gången hade stormen precis lagt sig efter allra första etappen som du ser på bilden ovan. En vägg sattes upp så att det blev ytterligare en barnkammare, även om den blev högst provisorisk.
Nu har vi fortsatt med att riva den ena garderoben i klädkammaren och göra en byggnadsarkeologisk undersökning av väggarna i badrummet för att lokalisera rör och ledningar. Efter klartecken från kommunen kör vi gång på allvar med att bygga om den ruttna takkupan till en fin frontespis.
Under den värsta rivningsperioden kommer vi inte att kunna bo kvar hemma efter som taket ska öppnas mot himlen och nya fönsterhål ska tas upp. Så för att vardagslivet ska fungera och för att hantverkarna ska kunna jobba på utan att behöva ta hänsyn till vårt familjeliv kommer vi att flytta in till pappa och bonusmamma i stan några veckor.
Där är allt klart, rent, tyst och ordnat!

16 kommentarer:

 1. Oj, oj vad jag känner igen mig. Här har vi också bott mitt i en renovering konstant. Det är lite tröttande. Ni kommer att få bra med utrymme när ni blir klara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, restaureringssvackorna kommer allt tätare. Nu längtar jag till att kunna ägna mig åt trädgården i stället! Sista rycket med huset nu!

   Radera
 2. Känner också igen mig fast vi bara bott i huset ett år. Fast jag störs mindre av det än av folk som frågar "hur många rum" som är klara nu och "hur mycket" vi hunnit göra..då blir jag så stressad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha! Känner igen mig! "Är ni klara med huset nu?" frågades det efter ett år. Skrev t.o.m. en krönika om det. Jag tror det gäller att förklara lugnt att man är en del av slow-rörelsen och har typ en tioårsplan. Eller en livstid : )

   Radera
 3. Glömde det viktigaste jag tänkte skriva, så fint det kommer bli!

  SvaraRadera
 4. Haha byggkaos - home sweet home ;)

  SvaraRadera
 5. Åh vad spännande Erika! Ser fram emot att ni bor nära. Jag och Johan kommer och hälsar på för att få lite mer kvalitetshäng med familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska sannerligen bli skönt med lite stads- och familjeliv! Gör det, hälsa på så ofta ni orkar!

   Radera
 6. Hej! Vill bara säga att det är skönt för en nybörjare med gammalt hus att det finns förebilder som tar det långsamt och eftertänksamt. Den mer hetsiga approachen sköljer ju över en från alla håll känns det som, från både byggvaruhus, TV-program och bekanta. Så tack!

  SvaraRadera
 7. Hej! Vill bara säga att det är skönt för en nybörjare med gammalt hus att det finns förebilder som tar det långsamt och eftertänksamt. Den mer hetsiga approachen sköljer ju över en från alla håll känns det som, från både byggvaruhus, TV-program och bekanta. Så tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tack så oerhört mycket för din värmande kommentar!

   Radera
 8. Hej, Nu har jag omedvetet gått och tänkt på din ombyggnad i en vecka.... Och skissat! (Försökte bifoga bild här men det gick visst inte) Jag skulle ha placerat toan mellan de bägge barnrummen. Barnrummet bli således något mindre, men mer kvadratiska, och dörrarna hamnar mittemot varandra, så att ljus flödar rakt genom huset när dörrarna är öppna. Toan hamnar också mer ovanpå stora badrummet, vilket borde vare en fördel ur rörsynpunkt... Utrymmet brevid trappan, där du har ritat in toan, skulle jag behålla fritt. Fin kvalitet att kunna gå fram till ett fönster och så tror jag att kallvinden blir mer användbar som "stuva undan rum" om man inte behöver passera genom toan.Hängde du med. "Min" hall för alltså formen av ett L.
  Ursäkta så jättemycket om du tycker jag lägger mig i - du har ju inte bett om några synpunkter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så himla fint att du har gått omkring och funderat på hur man kan optimera vår övervåning! Jag älskar när folk lägger sig i på ett så här kreativt sätt : )

   Är inte riktigt med på hur du menar, bara. Maila skissen, vet ja!

   Radera
 9. Vad skönt att du tog det så! Mailat.
  Gamla hus alltså...

  SvaraRadera