_

måndag 6 augusti 2012

Betydelsen av ett par dörrar, del 2

pardörrar, spegeldörrar
De gamla dörrarna ser kanske risiga ut men några nya lister, byte av en sprucken ruta och omkittning var det enda de behövde för att bli hela igen. Vår egen händighet har en gräns, så vi lät Källbergs Bygg byta ut de skadade listerna, montera om gångjärnen eftersom de var tvugna att öppnas utåt och bygga en dörrkarm. Källbergs hade också ett trycke som passade till låskistan, för handtag ingick inte i köpet.
Glas, pardörr
Jag stod för glasmästeriet och upptäckte att kittet satt stenhårt! Vi har en Speedheater som visserligen är lite klumpig för fönsterkitt (en särskild kittlampa har mer riktad strålning) men som har funkat bra på andra fönster jag har restaurerat. Men här sprack den ena rutan efter den andra för att jag var tvungen att värma länge eller knacka bort kittet med stämjärn. Många fula ord blev det innan jag fick loss alla glas! Som tur var följde det med ett reservlager av blåsta och valsade fönsterglas när vi köpte huset, så jag kunde skära nya rutor.

När jag lade på nytt kitt överraskade jag mig själv med att göra ett nybörjarfel: När jag var klar med alla glas på första dörren insåg jag att kittvalsen hade blivt för flack. Tittade man på baksidan av dörren såg man alltså kittvita ramar kring alla glas. Klant! Tur att jag upptäckte det i tid. Linoljekitt torkar långsamt, så jag kunde dra om falserna.
Pardörrar, gulockra linoljefärg
Tillslut var det dags för det allra roligaste - målningen! Men då vaknade maken till efter en tid av restaureringströtthet. Snäll och givmild som jag är gav jag uppdraget till honom och fick stå över axeln och se hur han smekte ut Gysinges ljuva gulockra på de tacksamma dörrarna.
furudörr, farstukvist

glasade pardörrar, spegeldörrar, farstukvist
Så här ser förvandlingen ut från Före till Efter! Känslan av att komma hem och gå in är som om det vore ett annat hus; från mögligt ruckel till ett omhändertaget hus och inbjudande hem.

Tyvärr förtas den välkomnande känslan så fort man kommer in i den röriga hallen - men det är en annan historia.

4 kommentarer:

 1. Ja så viktiga dörrarna är! Det blev verkligen ett lyft för hela huset.

  SvaraRadera
 2. Wow, vilken fin dörr, vilken skillnad mot den äldre. Otroligt vackert. Knalliga dörrar är det finaste tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Kulören ser kanske mer skarp och knallig ut på bilden än vad de upplevs i verkligheten. På riktigt är gulockra brungul, lite som smutsig senap. Hoppas du inte blir besviken, Malin.

  SvaraRadera
 4. Jätte fin dörr, kan du säga hur bred och hög är dörren?

  SvaraRadera