_

lördag 4 augusti 2012

Betydelsen av ett par dörrar, del 1

Furudörr, farstukvist
När vi blev husägare var det den här dörren som sa "-Hej och välkommen in!" till oss varje dag. Med sin mögelprickiga furupanel och slitna klarlack fick den oss snarare att vilja vända på klacken. Farstukvisten kändes sluten och mörk, trots de vackra spröjsade fönstren som leder in ljus från tre håll. Något måste göras - med vad och hur?

När huset byggdes var det helt öppet i hålet där furupanelen är. Längst upp i hörnen satt snirkliga konsoler som du också kan se på den HÄR bilden. Konsolerna hittade vi faktiskt i ett av uthusen, så ett alternativ hade varit att återställa farstukvisten som den hade sett ut. Men dörren fyllde ju en funktion. Ni kan se hur snön gärna vill tränga sig in i farstukvisten. Likaså regn och höstlöv.

Så dörrar skulle det bli igen och glasade ville vi ha för att få in mer ljus både till farstukvisten och in till hallen. Bland byggvaruhusens utbud finns inget som ser historiskt trovärdigt ut. Klumpiga profiler och plastig finisch - blä! Specialbeställda från snickare kostar en slant, så det vill vi spara till den dag vi byter ut dörren mellan farstukvisten och hallen. Valet hamnade på återbruk. Efter en tid av annonsbevakning hittade vi tillslut pardörrar med rätt mått på Blocket. Här står de på prov framför den gamla dörren.
pardörrar
Dörrarna hade suttit i ett gammalt hus i Östervåla. Eftersom jag är gift med en våla-bo vet jag att det kommer bra virke därifrån, så det var bara att slå till. 

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt vackra! Det blir hur bra som helst! //Maria

  SvaraRadera
 2. Sådana dörrar är så fina. Suktat efter sådana själv. Blocket är ett bra ställe! Har just fyndat mig en spegelbyrå där.

  SvaraRadera
 3. De där dörrarna gör liksom huset. Och ni har målat dem så vackert också. Om ni känner för att byta bostad en helg får du säga till. :)

  SvaraRadera
 4. Hej, vill bara tipsa om en bra annonsbevaknigstjänst. www.annonskoll.nu - smidigt enkel och man behöver inte registrara något konto. Sms skickas när det finns nya annonser.

  SvaraRadera