_

måndag 12 oktober 2015

Plastbantat i fyraåringens kök

Foto: Erika Åberg
Fyra hurra, Nella fyller år idag! Min guldlockiga, omtänksamma, morgongnälliga, underbara dotter har blivit fyra år! Bland det bästa hon vet är att hjälpa till att laga mat. Därför har hon ett eget kök i sitt rum. Spisen är inropad på auktion, hyllor, lådor och backar är köpta på loppisar.
Foto: Erika Åberg
Jag försöker att köpa så få grejer som möjligt av plast. När det gäller leksaker skulle man behöva vara oerhört karaktärsfast för att undvika plast helt. Det är ju det Duplo, dockor, bilar, tallrikar och mycket annat är tillverkat av. Jag skulle känna mig som en miljö- och hälsofundamentalist om jag förvägrade barnen att ta emot presenter om de är av plast, så jag försöker bara hitta ett förhållningssätt som funkar i vardagen.
Foto: Erika Åberg
När det gäller möbler, textilier, målarfärger och tapeter har jag koll och kontroll. Det finns många plastfria produkter att välja på. Jag handlar absolut största delen av all inredning på auktioner och second hand. Där finns ett stort utbud av möbler som är tillverkade av massivt trä och textilier av bomull och linne av hög kvalitet till rimliga priser.
Foto: Erika Åberg
Väggar, tak och golv är målade med linoljefärg, som man hör på namnet är den växtbaserad. Låt dig inte luras av de färgtyper som kallas "vattenbaserade". Det låter så snällt men det brukar betyda att det är en plastfärg. Även tapeter bestå av plast, vilket de flesta kanske inte tänker på. Tapeterna i Nellas rum är äkta papperstapeter, trycka med limfärg och tillverkade redan på 1950-talet.

1 kommentar:

  1. Åh jag längtar till ditt program, brukar aldrig bry mig om tablåer, men detta ska följas! Och otroligt välsignad liten unge, härligt att se barn omgivna av så mycket kärlek!

    SvaraRadera