_

tisdag 31 mars 2015

Lyft blicken och titta på hustaken

Gården Högbo i Lågbo. Foto: Svenska Aerobilder AB
När huset byggdes 1911 fick det ett falsat plåttak. Flygfoto från 1971 då det ursprungliga taket fortfarande ligger kvar. Foto: Svenska Aerobilder AB.

Hur mycket tittar du på hustak? Hur stor roll tycker du takmaterialet spelar för husets helhetskänsla?

Vissa tycker att taket inte spelar så stor roll, huvudsaken det är tätt. Andra ser det som lika karaktärsskapande som en människas frisyr.

Nu när vi ska byta tak på bostadshuset ser jag tak överallt! Jämför material, profiler, kulörer och nördiga detaljer som hur takstegarna är placerade, hängrännornas infästning och stuprörens dimensioner…

Överst syns en flygbild på vår gård som togs 1971 när bostadshuset fortfarande hade det ursprungliga plåttaket. Den här typen kallas falsat plåttak och består av flera små rektangulära plåtar som falsas ihop för hand. Visuellt bildar det ett smårutigt mönster. Samma typ ligger på bryggstugan. Det är den vänstra delen av den långa byggnaden på flygfotot med det väldigt rostiga taket.

Här, på en bild från i somras syns bryggstugans tak bättre:

Falsat plåttak. Foto: Erika Åberg 
Bryggstugan, som ligger mitt emot bostadshuset, har fortfarande sitt falsade, grönmålade tak kvar.

Falsade plåttak är det snyggaste jag vet. Och speciellt när de är grönmålade som bryggstugans. Därför är jag väldigt glad nu när vi ska byta det nuvarande taket på bostadshuset. Det har den fulaste typen av plåtprofil jag vet; trapetskorrugerad plåt. Passar kanske på ett andefattigt köpcentra eller en verkstad i ett industriområde – men inte på ett bostadshus från 1911!

Trapetskorrugerat plåttak. Foto: Erika Åberg
Sedan 1970-1980-talet ligger en svartlackerad, trapetskorrugerad plåt på taket. Nu är den urblekt, har börjat rosta och spikarna släpper.

Kan du föreställa dig vilket lyft det kommer att bli?! Ett nätt, lätt, och tätt tak i stället för ett hårdkantigt, klumpigt, med rost och glappande spikar.

Snart sätter vi igång!

6 kommentarer:

 1. Fint!
  Vi njuter av vårt nya plåttak varje dag. Soliga dagar hälsar det oss välkomna på långt håll. Ska jag vara ärlig tycker jag det kommer bli lite tråkigt att måla det, tur att man måste vänta länge...

  SvaraRadera
 2. Det är så inspirerande att följa eran resa här, Erika! Vi ska snart flytta till ett hus som byggdes 1910 där taket (just nu är det tegelpannor) måste bytas. Jag tittar alltså MYCKET på olika hustak just nu - och precis som ni så vill vi gärna ha ett falsat plåttak. Taket ska dock renoveras först nästa år, tills dess så ser jag fram emot att läsa mer om ert takbyte här på bloggen!

  SvaraRadera
 3. På vårt förra hus la vi bandlagt falsat plåttak i tron att det blir ungefär samma som plattlagt - det blev det inte.

  Det kommer säkert bli riktigt snyggt med nytt tak på ert hus!

  SvaraRadera
 4. Plåt och tak. Vi har haft mardröm under hela hösten om det! Åtminstone nu vet vi något mer om det och vi, liksom, titta bara på varenda tak finns det (inklusive plåt detaljer, skorstenar, och allt annat). Vår dotter pratade om takpannor och skorstenar i månader ...
  Vi är fortfarande osäker om allt kunde ha gjorts på ett annat sätt, men vi tror att vi har gjort rätt val med tanke på omständigheterna. Ändå finns det mycket att göra, men! (vi valde HB polyester lackerat plåt som vi vill måla med linoljefärg när vi får tid...)

  SvaraRadera
 5. Er blogg är så inspirerande, verkligen roligt att få titta in här
  Ha en toppen Lördag
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Hej, vilken fin och nyttig blogg du har! Jättebra med tips för en som precis har köpt hus. Tipsade om din blogg idag på min blogg. Falsat plåttak är ju jättesnyggt!

  Frida
  Eddavagen.wordpress.com

  SvaraRadera