_

måndag 16 mars 2015

Hönorna vårstädar trädgården

Hedemorahöns. Foto: Erika Åberg

Vilken söndag! Aldrig så tidigt har vi ställt in snösläden i förrådet, lyft upp sparkarna på loftet och slängt ljungen i krukorna utanför entrén. Nu är det bara enstaka snöfläckar kvar i skuggiga lägen. Jag och hönorna var ute i trädgården hela dagen, från halv tio på förmiddagen till halv sju på kvällen för att vårstäda.

Hedemorahöns. Foto: Erika Åberg

Jag grovstädade rabatterna; tog bort vissna perennstjälkar och nedfallna grenar, krattade grusgångarna fria från löv. Löven i rabatterna får ligga kvar som ett skyddande täcke, för än så länge är det frost på morgnarna.

Hedemorahöns. Foto: Erika Åberg

Hönorna sprätte under hallon- och vinbärsbuskarna och hittade ett nytt favoritställe; under rhododendronbusken. Där är jorden torr och fluffig och tydligen utmärkt för att sandbada. Eller jordbada rättare sagt. Silvia lortade lyckligt ned sin silvergrå fjäderdräkt och tuppen Babsan föll ihop på sidan som i ett rus med ögonen i kors av njutning.

1 kommentar:

  1. Vad fint det ser ut, himla söta höns :) Vi tillbringade hela helgen i trädgården med hönsen. Känner mig lite ängslig när de är utsläppta i trädgården - jag hade föreställt mig att de skulle hålla ihop, men de vandrar iväg lite hur som helst. Hur vet jag att en höna int bara... drar? Eller går vilse och blir uppäten eller överkörd och aldrig kommer hem? Ojoj, att vara hönsmamma helt plötsligt.

    SvaraRadera