_

onsdag 26 november 2014

Slamfärg eller plastfärg?

Ommålning med Falu rödfärg

För två år sedan målade vi om huset. Tack och lov hade det alltid varit målat med röd slamfärg, så både valet och arbetet med att måla om fasaden var lätt. Såklart det skulle bli ljus rödfärg igen!

Svårare hade det varit om panelen hade haft en plastfärg, eller akrylat som den heter på fackspråk. Estetiskt sett ogillar jag den tjocka hinnan som lägger sig som en film över träets ytstruktur. Den långsiktiga kvaliteten är jag också mycket skeptisk till. I mitt arbete som byggnadsantikvarie har jag sett alldeles för många fall där täta plastfärger har kvävt träfasaden. I bästa fall släpper färgen i stora tjok som får huset att se vanvårdat ut. I värsta fall får den träet att ruttna.

Jag vet att en del akrylatfärgproducenter hävdar att NU har de utvecklat så bra färger som låter träet andas. Men problemet är som vid alla nya produkter – man vet inte hur de faktiskt fungerar när de kommer ut i verkligheten, utanför testlaboratorierna. Det vet man däremot med de välbeprövade färgtyperna; slamfärg, kalkfärg och linoljefärg som har används i sol, regn och vind under flera hundra år.

Även om jag oftast förespråkar traditionella färgtyper har jag funderat över ett dilemma. Hur hade jag gjort om vårt hus hade haft en ganska nymålad plastfärg när vi köpte det - och om den färgen var i skapligt skick?
1. Låtit den vara och sett på när den åldras?
2. Bättrat på ett lager med samma färgtyp?
3. Skrapat bort all plastfärg och ersatt den med en traditionell typ?
4. Bytt ut hela panelen och börjat om från början med en traditionell färg?

Hur hade du gjort?

Linoljefärg

I det aktuella numret av Gård & Torp (10/2014) resonerar jag mer omkring ämnet i krönikan “Färg, ämnet som berör och upprör”.

11 kommentarer:

 1. Jag hade argumenterat med min man för att byta panel med baktanken att måla huset gult istället för rött :)
  (gul slamfärg såklart, kanske inte helt korrekt men just när det gäller färgsättning tycker jag man kan ta sig lite friheter). Men vår fasad är också i alldeles för gott skick för att bytas så det kommer få fortsätta vara rött till både Johans och ffa hans fars förtjusning. Alla hus skulle vara röda om de fick bestämma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha! Det var en lömsk baktanke ; )
   Håller med om att gul slamfärg också är fint!

   Radera
 2. Jag kan inte ett smack om färg men sörjer att vårt hus är helt målat i vit plastfärg inomhus! Jag tycker att allt liksom drunknar och försvinner i det vita. Till exempel har vi en jättevacker trappa, omgiven av tjusiga sirliga snickerier som liksom bara ser helt döda ut.
  På framsidan av huset har förra ägaren smällt upp ett stort trädäck som ser helt malplacerat ut (men som såklart visat sig vara väldigt bekvämt), och målat staketet i svart plastfärg. Ingen känsla alls för hur man behandlar ett 30-talshus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, förstår din förtvivlan... För mig är vitt bara en färg man grundmålar med. Men, men - ni kan säkert blåsa lite 1930-talsliv i trappan, de sirliga snickerierna och staketet med ny färg?!

   Radera
  2. Ny plastfärg då, buhu... Jag skulle helst ha trappan trären, trä är så vackert och levande... Och så syns det inte om det blir skitigt. Men jag betvivlar att vi någonsin kommer orka.

   Radera
 3. När vi köpte en begagnad lekstuga till barnen var stugans fasad målad i plastfärg utvändigt. Vi målade den med linolje ovanpå den gamla färgen och det har gått bra utan rötproblem. Men träet kan andas inåt där. Så jag misstänker att med rätt isolering birde det gå på ett hus ochså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att höra om din erfarenhet av linoljefärg på plastfärg! Din misstanke om att träet kan andas inåt låter rimlig!

   Radera
 4. När vi köpte vårt hus var det målat i plastfärg,året efter målade vi om det ,och det gick ju bara att använda plastfärg igen.
  Sen började vi att byta ut fasaden och målade ju naturligtvis med falu rödfärg.
  Det borde vara straffbart att sälja plastfärg!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ord och inga visor! Tja, det ligger något i det. Så länge det säljs finns det köpare - och tvärt om. Men kanske man till och med borde börja med tillverkarna?

   De senaste larmen visar att fler och fler målare börjar få hudallergier av hanteringen med plastfärg. Håll ögonen öppna efter en ny byggmaterialskandal!

   Radera
 5. Det beror lite på om det vart ett nyare hus med luftspalt bakom panel då skulle jag nog låta färgen vara, annars hade vi skrapat bort den gamla platsfärgen helt.

  Följ oss vi håller på med samma sak, byggnadsvård och renovering :) jag är ny inom bloggandet och vill gärna ha tips och råd om bloggen och dela med oss av vårt hem till likasinnade. Kommentera gärna. Hej från oss / http://www.potatisprlspont.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar som gjorde att jag hittade till din trevliga blogg!

   Radera