_

söndag 17 augusti 2014

Sunkig wc blev ljuvligt arbetsrum

Hallvägg före  Hallvägg efter
Till vänster; wc före ombyggnaden. Dörren går ut mot hallen. Till höger; efter ombyggnaden har utrymmet blivit ett arbetsrum. Väggen med fönster och dörrar vätter mot hallen.
Jag vågar påstå att vi är klara med ombyggnaden av övervåningens sunkiga wc/badrum/tvättstuga! Borta är den spruckna rosa våtrumstapeten, det flagnande taket och den rostiga varmvattenberedaren från 1969. Nu kliver man in på ett furugolv i ett rum som luktar linoljefärgsmålad pärlspont. Nu kan man bada i ljus i stället för i ett vickigt badkar, inklämt under snedtaket.
Wc/badrum/tvättstuga före  Fönstervägg efter
Till vänster; nordöstra hörnet före ombyggnaden. Fönstret var litet och takhöjden låg. Till höger; nordöstra hörnet efter ombyggnaden. Yttervägg och tak har byggts om. Ett stort fönster släpper in ett ljuvligt ljus och det är högt i tak.
Den nya planlösningen har blivit jättebra! Att riva och bygga upp nya innerväggar och att bygga om den lilla takkupan till en rymlig frontespis är det största ingreppet vi har gjort i huset. Dittills hade vi varit varsamma och återskapat huset snarare än nyskapat, så det var inte utan vånda vi satte igång projektet. Men efter åtta års betänketid kände vi oss tillräckligt modiga att göra de här förändringarna som innebär att husets yta utnyttjas bättre.
Planlösning övervåning, före 
Ovan: Övervåningens planlösning före ombyggnaden. Planlösning övervåning, efter ombyggnad
Så här blev övervåningens planlösning efter ombyggnaden.
På planskisserna syns hur wc:n har blivit ett rymligt arbetsrum. Här syns också hur den onödigt stora och svårutnyttjade hallen har byggts om till två barnrum.
Hallvägg före
Före: När man kom upp till övervåningen möttes man av en vägg med strukturtapet och dörren som gick in till den gamla wc:n.
Vägg mellan hall och arbetsrum, efter ombyggnad
Efter: Nu flödar övervåningens hall av ljus från det stora fönstret i arbetsrummet.
Det som återstår är att restaurera de gamla pardörrarna mellan arbetsrummet och hallen. Men först ska vi inreda klart arbetsrummet så att vi kan sätta igång och jobba där inne också!

7 kommentarer:

 1. Ser superfint ut! Vilken skillnad!

  SvaraRadera
 2. Ibland måste man förändra. Så ljust och luftigt det blev en klar förbättring. Tycker ändå att ni föjlt husets formspråk fint. Det skulle ju kunnat sett ut så

  SvaraRadera
 3. Så fantastiskt fint! Ibland måste man göra stora ingrepp för att huset faktiskt ska fungera. Toppen!

  SvaraRadera
 4. Åh så fint det blev! Superbra! Jag tycker inte att det är helt fel att låta fler generationer som lever i huset också får lämna sina avtryck på framtiden, om det är bra sådana ;)

  SvaraRadera
 5. Vilken jäkla dröm! Åh vad det blev fint! Så själfullt.

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt rum ni fått och bilderna visar verkligen att ingenting är omöjligt...

  SvaraRadera
 7. Så himla, himla fint det blev. Ljuset i nya arbetsrummet är ju alldeles magiskt. :)
  Kram fina du!

  SvaraRadera