_

måndag 21 april 2014

Pappspänn tak och väggar–steg 1

01. Spänna takpapp
Få hantverk får så mycket oförtjänt cred som att spänna papp! Att spänna papptak eller väggpapp har ett rykte om sig att vara svårt. Den myten vill jag avliva! Sanningen är att det är enkelt, går fortare, är billigare och blir snyggare än att skruva gipsskivor som annars är det vanligaste inklädningen. Medan gipsskivor ger en stum och i mina ögon en för perfekt yta, gör spännpappen väggarna levande och anpassar sig snällt efter ett gammalt hus rörelser.
02. Spänna tak och vägg
I det här fallet har huset en timmerkonstruktion. Eftersom vindpapp saknas bakom den hundraåriga panelen passade vi på att sätta en vindduk på insidan, innan OSB-skivorna skruvades på. Väggarna reglades inte ut. Spånskivorna följer timrets form, så att känslan av det gamla husets icke-perfekta former behålls.

Det här är det ena av två barnrum där väggarna pappspändes. I det andra rummet skruvades plywood på timret i stället. Den var lättare att spika med pappspik, så ett tips är att använda plywood i stället för OSB för den som vill ha minsta möjliga spikmotstånd. Plankvägg, pärlspontpanel eller mjuka träfiberskivor (liknade de som förr hette Tretex) är ytterligare alternativ. Renoveringsgips kanske också funkar? Så kallas en gipsskiva som är tunnare än standard och därför följer väggarnas form bättre. Men hur den är att slå pappspik i vet jag inte.

Pappen i taket blev fuktskadad efter läckaget som jag skrev om HÄR. Lyckligtvis torkade fukten upp ordentligt och vi behövde inte byta ut pärlsponten i taket! Lärdom: Ibland ser skador värre ut än de  är. Det enda vi behövde göra när pärlsponten hade torkat var alltså att skära ner takpappen och sätta upp en ny.

Vid mindre skador kan man laga pappen. Hur man gör det har jag skrivit om HÄR.

2 kommentarer:

 1. Har funderat på det där, men aldrig riktigt vågat. Får kanske försöka komma över det om vi skulle få för oss att fixa taken på övervåningen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Intressant...jag har just restaurerat ett pappspänt tak och det blev lyckat...men kanske vågar jag någon gång ge mig på att sätta upp ett!
  Den här bloggen ska jag länka till på min blogg! har du lust att kika in på min och kanske länka du också så hittar du min blogg om Mitt sekelskifteshus och den pågående renoveringen av det på:
  http://sekelskifteochinredning.wordpress.com
  Mvh Ylva

  SvaraRadera