_

torsdag 10 april 2014

Frontespisen tar form och ängslan blåser bort

Frontespis under ombyggnad
Ängslan över ombyggnaden som jag beskrev i tidigare inlägg blåser bort ju tydligare form frontespisen får. Det här blir ju superbra! Plötsligt är det som om huset sträcker på nacken och blickar ut över skogen och åkrarna i norr. Blickar i blindo, än så länge. Fönstret som ska sitta i frontespisen kommer att tillverkas veckan efter påsk, så det dröjer ytterligare några veckor innan vindväven kan tas bort.
Annonseringen efter ett lämpligt fönster gav inget resultat. Inte heller stenhård bevakning av Blocket, Bygg igen och alla möjliga byggnadsvårdsbutiker.  Men så kom Björn på den briljant självklara idén att titta vad vi redan har i gömmorna hemma på gården. De förra ägarna hade samlat på sig väldigt många gamla fönster, troligtvis för att ha till drivbänkar. Jag trodde aldrig att vi skulle hitta sex bågar i samma storlek som dessutom skulle vara i gott skick – men efter någon timmes letande i ladugården gjorde vi det!
Fönster
Kan du föreställa dig de här tre ytterbågarna och tre innerbågarna i frontespisen? Varsamt ombyggda så att de passar i en och samma karm. Restaurerade med linoljekitt, grön linoljefärg och de spruckna rutorna kompletterade med gammalt glas…
Jag är så glad över att vi hittade dem samtidigt som jag tycker att det är lite pinsamt att vi höll på att gå över ån efter vatten, för att vi inte hade riktig koll på uthusens skatter.

10 kommentarer:

 1. Det blir ju jättebra, snygga proportioner!
  Och gratulerar till fönstren. Alltid roligt om man kan återanvända nåt gammalt igen.
  MvH
  Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hans! Visst, proportionerna blir jättebra! Kul att du håller med!

   Radera
 2. Det här är så peppande att läsa om! Ladan som tillhör vårt hus är en riktig skattkammare också, jag vet inte hur mycket möbler vi (jag) släpat in därifrån. Ser med spänning fram emot att få se hur allt blir med ert hus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra att du också har en skattkammare hemma!

   Radera
 3. så fint det kommer att bli
  Ha en fin helg!
  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntran, Hanna! Och ha en härlig helg du också!

   Radera
 4. Det ser ju ut som att det där var meningen från början!

  Jag är mycket tacksam att jag efter flera månaders grunnande fått lära mig att detta (och alltså även det vi har på framsidan av vårt eget hus) heter frontespis. Nu ska jag bara lära mig hur det uttalas så slipper jag göra bort mig när jag diskuterar ombyggnad av densamma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, det var komplimang som träffade rakt in i glädjecentrum! Tack snälla du!
   Och frontespis uttalas "fron-te-spiis". Hmmm... Kanske borde lägga upp en ljudfil...

   Radera
 5. Läste och såg inlägget när ni precis börjat ombyggnaden, nu ser det riktigt bra ut och passar så bra in. Och lycka med fönstren!

  Cia

  SvaraRadera