_

söndag 15 december 2013

Färginspiration från förr

Farstun

Jag fick en kommentar på den här bilden Instagram som både gjorde mig lite rörd och fick mig att fundera. “Skulle vilja ha ögon som ‘känner’ vilka färger man ska ha… tyvärr är jag inte utrustad så det blir mycket vitt.”

Jag tror det är vanligt att välja vitt för att man är rädd för att kulörer ska frontalkollidera, skära sig med varandra och leda till en orolig interiör.

Min största inspirationskälla är gamla hus. Att titta på färgsättningar på pärlspont, spegeldörrar, trappräcken och köksskåp är så himla spännande. Ofta är färgsättningarna helt vilda med dagens ögon sett!  Färgkombinationer som man aldrig hade kommit på själv men känns så rätt när man ser dem.

02. Färgkarta   03. Färgkarta
Till vänster: Blågröngrå pärlspont och trappräcke, gulgrått dörrfoder, tapet med grålila botten med vinrött tryck. Foto från mäklarfirma. Till höger: Spegeldörr och panel med två kulörer av turkos. Mörkt aprikos tapet. Gul ytterdörr. Foto Lars Lööv.

 Jag har turen att besöka många gamla hus i mitt jobb men ett tips till den som inte gör det är att hålla koll på hemnet.se, titta i böcker om byggnadsvård, besök hembygdsgårdar eller museer och byggnadsvårdsbutiker och allmänbilda dig själv inom färgsättning.

Spara bilder på rum eller detaljer som du gillar. Jag har upptäckt att jag gillar kontraster mellan varma och kalla färger. Varma nyanser i rosa, aprikos och gult som kombineras med kalla färger i blått, grönt eller grått. Det gör mina ögon glada!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Till vänster: Dörrar i ljusgrönt tillsammans med en rosa tapet. Till höger: Snickerier i grått och ljusblått, den öppna spisen är marmorerad i samma kulörer. Foton av mig.

I nästa inlägg kommer jag att ge tips till den som vill testa att blanda egna färger.

10 kommentarer:

 1. Jag tror att kommentatören hade alldeles rätt - vi är nog helt enkelt så ovana och därför lite rädda för att använda färg. För egen del har jag länge satsat allt på vitt vitt vitt, men fick en läxa när vi flyttade till hus. Huset (ursprungligen antagligen från sent 1800-tal) ville inte alls vara vitt, det ville vara bleka pasteller och fylliga allmogefärger! Hus från den tiden ser nog helt enkelt lite underliga ut i vitt (och lite tråkiga?) eftersom de aldrig varit det innan och inte är byggda för det.

  Idag försöker jag vara modigare - blir resultatet fult eller jag missnöjd är det ju inte supersvårt att åtgärda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fint att du var lyhörd för vad huset ville ha! Jag utgår också från just det här huset, den tid det är från (1911) och de spår vi hittar. Bodde jag någon annanstans skulle jag säkert anamma en annan färgskala.

   Radera
 2. Så bra att jag gav lite inspiration :) tack för hjälpen idag. Nu är det ommålat. Trappan hann inte torka så vi fick klättra in genom balkongen. Tur vi inte har grannar på alltför nära håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänster och gentjänster... Ha, ha, klättrade ni in genom balkongen?!! Galet.

   Radera
 3. En riktigt God Jul!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 4. Mer färg till folket! Ok, vi börjar nog bli lite trötta på allt det vita, och säger någon shabby chic så springer jag.
  Håller med dig om det kalla och varma som möts så fint.

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 5. Det där med färger i gamla hus är intressant. Och även om allt annat är perfekt gjort efter alla byggnadsvårdråd, så kan färgvalet sedan förstöra allt.
  Men det är sant om man kan matcha färgerna med husets stämning så blir det oftast bra. Tyvärr ser man ju inte samstämmigheten förrän sista färglagret är på plats och då vill man ju sällan börja om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis varit med om en sådan sak. Pärlspont som målades i ett annat ljus än i det rum den skulle sitta. Så fel det blev när den kom upp och kombinerades med rummets befintliga färger! Bara att göra om...

   Radera
 6. så fint du har det.
  Hanna

  SvaraRadera
 7. Ja, det är viktigt (och svårt) med färger i gamla hus! Jag håller just nu på och färgsätter ett hus från 1920. Det svåra är att sätta ihop färger som inte riktigt matchar, men som när de väl kommer på plats ser bra ut, som de lite "tokiga" exempel som du visade. Jag hade aldrig själv kommit på att kombinera blågröngrått, gult, grålila med vinrött. Eller turkost med aprikost. Men det ser ju rätt ut.

  Har just skrivit ett inlägg om just färg, och lagt upp två kollage, tycker att det är ett bra sätt att visualisera slutresultatet.

  Lycka till!

  SvaraRadera