_

måndag 20 januari 2014

Nytt år, ny tillbakablick

Kakelugn

Några dagar har gått på det nya året och jag sitter och tittar tillbaka på bilder från det förra. Det är många tunga minnen som inte är fotograferade med de som handlar om gården och vår lilla familj är ljusa och härliga att minnas.

Ett varmt minne, bokstavligt talat, är att vi äntligen fick börja elda i kakelugnen i januari 2013. En kakelugn ska torka i ett halvår innan den kan användas och i början av året var det äntligen dags för premiären. Jag hade aldrig bott med kakelugn tidigare och blev överraskad av vilken atmosfär den skänker till hela huset! Man liksom känner dess andetag i alla rum. Den svaga doften av brinnande ved, sprakandet bakom luckorna, värmen som en öm smekning när man passerar… Fullkomligen underbart!

Tidningsartikel

En stor del av våren gick till att planera den gårdsvisning vi arrangerade tillsammans med Gård & Torp, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och min kollega Anna Larsdotters föräldrahem, Olpersgården i Östervåla. Och oj, vad det var värt jobbet!

Totalt var det 110 personer som deltog i arrangemanget! Så många glada, trevliga, intresserade människor hade tagit sig från när och fjärran för att få inspiration. Mötet med alla dessa människor fick mig att vakna till ur en annars tilltagande restaureringströtthet. Tack återigen alla ni som kom! Nu ska vi nog orka de två sista åren som återstår av vår tioårsplan!

Höns

En annan grej som kvalar in på listan över Årets Bästa Händelse är att vi äntligen skaffade höns! Som jag hade längtat! Under sommaren hamnade äntligen hönshusbygget överst på prioriteringslistan, efter att ha bockat av byte av avloppsystem, fasadmålning och restaurering av hallen.

Sju duniga bollar flyttade hem till oss och så småningom förvandlades de till fyra höns och tre (eehhh… jo jag vet, jag måste göra mig av med två…) tuppar och nu plockar vi ägg nästan varje dag. Jag vet att ni är många med hönsdrömmar där ute - tveka inte! Skaffa höns om ni kan, de är oerhört trevliga varelser!

Vatten och avlopp

2013 var inte bara året vi hade svårt att bli av med vatten, jag nämnde ju att vi blev tvungna att göra ett nytt avloppssystem, utan också året då vi hade svårt att FÅ vatten. Det var en torr sommar vilket innebar dödsstöten för vår grävda gamla brunn. När den hade sinat sex gånger beställde vi borrning av en ny.

Surt! Vi hade sett fram emot att vi skulle byta ytterdörr till en specialbeställd, isolerad skönhet med spröjsade fönster som skulle göra den nyrestaurerade hallen både ljusare och varmare – men vi fick göra en omprioritering i restaureringsbudgeten. Men, men… nu har vi tusen liter i timmen som flödar i borrhålet, så nu ska mina blommor aldrig behöva vara törstiga för den sakens skull igen.

Instaträdgård

Trots vattenstörningen var det här den bästa sommaren jag har upplevt! Lång. Varm. Myggfri. Kärleksfull. I början av sommaren åkte vår lilla familj utomlands för första gången. Det blev värsta team-buildingresan! Kärleken till trädgården växer den också. Så härligt att se barnen upptäcka de första vitsipporna, hålla en liten padda i handen, fylla munnen med solvarma hallon och dra upp morötter till kaninerna…

Det här var första året jag kunde spara alla fina minnen i fickan. Jag skaffade en Iphone och har aldrig fotograferat så mycket som i år! De bästa glimtarna finns på Instagram där jag heter fru_aberg

Skorsten

Året knyts ihop där det började; i rökgången. Less på att få murbruk i kastrullerna från den vittrande gamla skorstenen, lät vi muraren i grannbyn göra en ny när hösten kom. Jag borde egentligen inte avsluta med en bild som avslöjar husets fula tak – men det är också med taket år 2014 börjar.

Just nu håller vi på att planera inför att byta den ruttna takkupan på baksidan mot en fräsch och bättre anpassad frontespis. Men det är som man säger, en helt annan historia…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar