_

söndag 3 november 2013

Hönorna har börjat värpa!

Ägg från hedemorahöns

I går när jag och barnen gick in i hönsgården hittade vi en skatt! En ljusbrun oval, hård liten skatt låg där i den på marken. Det allra första ägget som någon av hönorna värpt!

De är fem månader gamla nu och varje dag de senaste veckorna har jag gått en rond för att se om det har kommit något ägg. Tillslut började jag tro att det var värpfria höns vi hade köpt – men nu är det konstaterat att de är utomordentliga värperskor!

På kvällen hittade jag nämligen ytterligare tre ägg. De låg inne i hönshuset, i hörnet bakom sandbadet. Helt perfekta små skapelser! Fyra ägg på samma dag betyder att de fyra systrarna har börjat värpa exakt samtidigt. Fantastiskt!

Återstår att se om vi äter upp äggen. Just nu känner jag så stor vördnad gentemot dessa små mirakler att det tar emot att tillaga dem…

2 kommentarer:

  1. Häftigt! :)
    /Evelina - Evelinas Ekologiska

    SvaraRadera
  2. Hurraaa! Duktigt av dem att börja värpa såhär i november, det är inte alla hönor som klarar av det :) Ett tips är att lägga en golfboll i de reden ni gjort åt hönsen, hönor värper gärna där det redan ligger ett "ägg" och en golfboll funkar faktiskt för att lura dem att värpa på rätt ställe :)

    SvaraRadera