_

torsdag 7 november 2013

Vardag utan vatten

Vatten
Vatten. En så naturlig del av vardagen att man inte tänker på det. Förrän man inte har något. I somras hade vi problem till och från. Brunnen sinade gång på gång, vilket jag skrev om HÄR. De fem första gångerna kom vattnet tillbaka efter att ha runnit till i brunnen över natten. Sjätte och sista gången kom det inget vatten mer.
Efter en förnekelsefas på typ en vecka, ringde vi för att beställa borrning av en ny brunn. Det var lång väntetid. Tydligen fler än oss som var drabbade detta torra år. I tre och en halv vecka var vi utan vatten. Vi hämtade i dunkar, flaskor och hinkar hos en snäll granne. Svärfar öppnade frivillig tvättinrättning. Vi duschade hos pappa och bonusmamma i stan.
Under tiden roade jag mig att räkna ut hur mycket/lite vi förbrukade per dag. Tillslut blev det en sport att snåla. Vårt snålrekord blev 33 liter per person och dag (snitt beräknat på tvätt och dusch var tredje dag samt matlagning, disk och toalettspolning varje dag).
Enligt FN behöver alla människor 20 – 50 liter vatten per dag för matlagning, tvätt, hygien mm. Vi levde alltså på vattenexistensminimum. Enligt Energimyndigheten förbrukar en genomsnittlig svensk som bor i småhus 130 liter per dag.
Tänkvärt.

2 kommentarer:

  1. Jenny Lindgren (jennynr1)12 november 2013 19:39

    Usch, så jobbigt. Jag var orolig hela sommaren över att vår brunn också skulle sina, men vi klarade oss. När det var som torrast tvingade jag familjen att bada i samma badvatten.

    Du har för övrigt en mkt trevlig blogg. Särskilt kul att man kan följa varje rum i huset.

    SvaraRadera
  2. Tur att ni klarade er från sinande brunn! Kul att du gillar bloggen!

    SvaraRadera