_

fredag 19 juli 2013

Så lagas trasigt papptak

01
Så här såg taket ut i vår hall för några dagar sedan. Det är ett pappspänt tak där färgen har flagat på några ställen och med sprickor eller hål i pappen. Hålen berodde faktiskt på att vi av ren nyfikenhet hade pillat… Aja baja! Som många andra funderade vi om det fanns pärlspont under men det gjorde det inte. Och hur som helst – pappspända tak är ju både typiska för ett hus som vårt, byggt 1911, och dessutom snyggt. Fast inte om det ser ut såhär.
06
Vi funderade på om vi skulle riva ner allt och spänna om. Men så blev vi övertalade av Latheten. För att sätta ett helt nytt tak skulle alla lister behövas plockas ned och taket är fullt av vinklar, vrår och höjdskillnader. För att förenkla restaureringen  tänkte vi prova att laga hålen och sprickorna i stället.
03
Gör så här (om du vill göra som oss):
1. Skaffa oklistrat tapetpapper. (Finns i välsorterade byggnadsvårdsbutiker.) Riv av remsor eller cirklar som täcker sprickorna eller hålen. Klipper man med sax blir blir kanterna onödigt skarpa. Varje skada ska täckas av två lager papp. Den pappbit som sitter närmast hålet ska fuktas med vatten och den ska vara några centimeter i diameter mindre än den pappbit som sitter ytterst.
04
2. Den större pappbiten som ska sitta ytterst ska penslas med tapetklister. Vänta en stund så att pappen hinner svälla av fukten från tapetklistret. Sätt båda bitarna mot hålet eller sprickan, först den lilla och sedan den stora. Stryk försiktigt med handen för att släta ut eventuella bubblor. Ta bort tapetklisterkladd med en fuktig svamp eller trasa. Låt torka ett dygn innan målning.
05
3. När lagningen har torkat är det bara att måla! Ingen spackling eller slipning behövs omkring lagningarna. Där färgen hade flagat  pillade vi bara bort löst sittande färg. Vi har målat alla våra tak med matt linoljefärg från Gysinge centrum för byggnadsvård och valde också den till halltaket. Limfärg kan vara ett alternativ för den som föredrar något annat. Få inte panik vid målningen när lagningen börjar bubbla ut. Pappen vidgar sig när den blir fuktig men det blir slätt och fint när det torkar. Vårt tak behövde två lager färg, sedan var det klart.
I stället för att göra en helt ny pappspänning eller sätta gipsskivor i taket, som man gör vid konventionell rust och då lägga uppskattningsvis tio timmar för det här taket, gick den här enkla lagningen på en timme. Värt! Så här blev slutresultatet:
02

18 kommentarer:

 1. Men vad hände med tapeten och dörren ;-D Magi!

  SvaraRadera
 2. Oj, vad bra det blev! :) Och skönt att slippa gipsskivor.

  SvaraRadera
 3. Imponerande resultat :-)

  SvaraRadera
 4. Vi har precis fått riva ner ett pappspänt tak (buhu) (egentligen två, de låg i lager) och nu står vi här och vet inte vad vi ska hitta på. Kul att det blev så fint och att lagningarna blev tipptopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, då! Tråkigt för er att de inte gick att bevara. Hoppas ni kommer på något fint som gör er glada : )

   Radera
 5. Åh tak, sikke et fint tip. Vi har mange af den slags lofter, og har ikke anet hvad vi skulle gøre med dem. Nu ved vi det, og kan slippe for at rive dem ned og sætte trælofter op, tak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, menar du att du har så stor nytta av mitt tips?! Så himla kul att höra! Stort lycka till!

   Radera
 6. så fint det blir.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 7. Varför har du använt Gysinges matta linoljefärg i taken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kände oss för lata för att blanda till limfärg, helt enkelt. Dessutom måste limfärg tvättas bort innan man kan måla om den, ett moment vi ville bespara framtidens restaurerare. Matt linoljefärg ger liknande utseende som limfärg.

   Det har precis kommit till min vetskap att Ottossons också har en matt vit linoljefärg, ska jag säga för att vara lite public service.

   Radera
  2. Hej Fru Åberg!
   Målade ni på den gamla limfärgen? Behövde ni tvätta bort den först?

   Mvh/Hanna

   Radera
  3. Jag tvivlar på att det var limfärg. Nej, det måste ha varit någon annan typ. Den blöttes inte upp när jag provade fukta den, så troligen någon oljebaserad färg.

   Radera
 8. Kul att läsa din blogg! /Joel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack snälla Joel! Så kul att du har hittat hit! Kram!

   Radera
 9. Fint, varför blev det ingen skarv mellan de två lagren och originalet, borde väl bli en tydlig nivåskillnad?

  //Christian

  SvaraRadera
 10. Fint, varför blev det ingen skarv mellan de två lagren och originalet, borde väl bli en tydlig nivåskillnad?

  //Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en diskret skarv mellan de två lagren. Bara den som har lagat hålen vet var de fanns : )

   Radera
 11. Hej! Vi har ett rätt fint pappspänt tak i det som ska bli kök. Tänkte måla med linoljefärg som du rekommenderade. Vad föreslår du att man tvättar med innan man målar?/susanne

  SvaraRadera