_

lördag 10 mars 2012

Golvplåt som gnistskydd


Biblioteket gapar fortfarande tomt utan kakelugn men vi har åtminstone införskaffat ett gnistskydd! Enligt reglerna ska kakelugnar ha ett icke brännbart material på golvet (s.k. eldstadsplan) minst 3 dm framför och 2 dm på vardera sida om lucköppningen. Vi har funderat ett tag på vad vi skulle väja. Kalksten är ju hur snyggt som helst men det är mer historiskt korrekt i hus och rum som har varit mer påkostade. Inte i en enkel kökskammare på en liten bondgård. Till vår stora lycka såg vi denna plåt på Blocket för ett par veckor sedan och igår kom den hem i ett stort och hårt paket.

Golvplåten har tryckt motiv på båda sidor. Den ena är lite enklare och den skulle man ha när man startade upp elden och gnistorna kunde hoppa ut från eldstaden. En kakelugn eldas två gånger om dagen, en brasa på morgonen och en på kvällen. Inte vet jag om man vände på plåten där emellan, eller om man bara hade finsidan på helgdagarna? Själv vill jag ha finsidan uppåt så ofta som möjligt!

5 kommentarer:

 1. Din "finsida" är nog den finaste jag sett. Annars har jag alltid föredragit "fulsidan" som verkar vara mer standardiserad på dessa plåtar.

  SvaraRadera
 2. Vilket toppenköp! Mycket charmigare än kalksten!

  SvaraRadera
 3. Å vilken fin, har aldrig sett en sådan / Stella

  SvaraRadera
 4. Hej, Jag var hos en vän i Dalsland som också införskaffat en liknande plåt, de är verkligen vackra. Vet du om de går att köpa någonstans eller är det blocket som gäller?

  SvaraRadera