_

fredag 2 januari 2015

Erfarenhetsarkivet 2014

Inglasad veranda. Foto: Erika Åberg

Sedan jag började blogga år 2011 har jag sammanfattat alla år som har gått i en årskrönika. Titta i kolumnen till höger, längs ned under rubriken “Mer att läsa” om du är nyfiken.

Det är väldigt givande att tänka tillbaka på allt roligt vi har upplevt här hemma på gården. Lika värdefullt är det att känna att den oro eller de sorger man upplevt så intensivt under en period går att bearbeta. De kanske inte försvinner helt – men de bleknar åtminstone tillslut och samlas i Erfarenhetsarkivet.

Grindar. Foto: Erika Åberg

Det jobbigaste som hände år 2014 var att min mormor dog hastigt i somras. Jag och familjen var i Dalarna, i våra vänners sommarstuga när mamma ringde och sa att mormor plötsligt hade blivit sjuk. En propp i hjärnan med oförutsägbar utgång, sa läkarna. Nästa morgon när mamma ringde hade mormors hjärta slutat slå för alltid.

Det gick så fort! Ingen av oss hann med. Hon var så pigg, hade precis låtit bygga sig en ny inredningsbutik som var full av ouppackade varor. I hemmet fanns en massa påbörjade lampskärmar och kuddar som väntade på att levereras till kunder. Och grannens katt gick och letade efter henne för att gosa och bli bjuden på lyxmat. Det är inte alltid Döden skickar inbjudningskort i förväg precis.

Ombyggnad pågår. Foto: Ove Sundström

År 2014 var förändringens år på många sätt. Främst genom husets största ombyggnad. Hela första halvåret ägnade vi fritiden åt att bygga om halva övervåningen för att få till två barnrum och ett arbetsrum.

Under sju veckor var byggkaoset för omfattande för att vi skulle orka bo i huset, så då flyttade vi in till pappas och bonusmammas hus i stan. Det var ett av de smartaste besluten vi har tagit under vår långa restaureringshistoria! Så himla skönt att slippa ett vardagsliv bland öppnade golv, fönsteröppningar täckta av plast och presenning som tak.

Förutom ett par incidenter med läckande tak gick projektet som på räls. Mitt självförtroende som projektledare för bygget ökade med flera decimeter!

Blommor i urna. Foto: Erika Åberg

I juni blev det trädgårdsfokus. Full av inspiration efter en föreläsning av Gunilla Welin Brook, ett hembesök i Landet Krokus och besök på mässan Rum & Trädgård tidigare under året överöste jag trädgården med kärlek när byggställningarna var rivna och bråtet bortkört.

Det här var första odlingssäsongen som vi hade obegränsat med vatten eftersom vi borrade ny brunn hösten år 2013. I år kunde jag äntligen åka till den lokala handelsträdgården och komma hem med hela bilen full av växter till urnor, lådor och land. Det var extra roligt att göra fint eftersom trädgårdsfesterna avlöste varandra denna fina, varma, myggfria sommar.

Jag fick också tillfälle att reflektera extra över mitt förhållande till trädgården tack vare att trädgårdsjournalist Susanna Rosén intervjuade mig för en artikel. Ett intressant samtal blev det, jag var minst lika nyfiken på hennes erfarenheter även om inte hennes svar kommer med i tryck. Jag hojtar till när artikeln publiceras så kan du läsa mer om mina tankar.

Fest i pergola. Foto: Erika Åberg

Hösten och vintern har haft rubriken Arbetsliv. Björn bytte jobb. Jag sade också upp mig och började samtidigt planera för livet som egen företagare. Många tankar och långa samtal framför kakelugnen hemma i biblioteket har det blivit. Jag är så oerhört tacksam över att leva tillsammans med en person som är så oängslig, som litar både på sig själv och på mig på ett så självklart sätt. Det gör att jag känner mig orädd och full av positiva tankar inför den här stora förändringen som vi går igenom båda två.

Under hösten tog vi en restaureringspaus och ägnade oss kultur och nöje i stället: First Aid Kit i Dalhalla, Klungan, Cullbergbaletten och barnföreställningen Mamma borta på Gefle Teater, Schyffert och Lindströms föreställning Ägd på Gavlerinken Arena och turnéavslut med Lykke Li på Cirkus. Så härligt att bara sätta sig ned och luta sig tillbaka en stund, bildligt och bokstavligt. Nästa år kommer jag mest att sitta som en jockey på en galopphäst! Yiihaaaa!

2 kommentarer:

 1. ..och här hamnade jag hos dig, ett riktigt bloggproffs! Jag följer ju dig på instagram men blev nu också uppmärksammad på din blogg (har skrivit ett svar till dig hos mig) Vilken guldgruva! Nu vet jag vad jag ska göra under mörka januarikvällar -läsa ikapp på din blogg.

  Fin årskrönika du har skrivet och jag blir verkligen inspirerad av att du satsar på eget företag, önskar att jag själv vågade ta steget ut som fotograf. Vi får väl se hur det utvecklar sig och hur mycket jag vågar kasta sig ut.
  Önskar dig verkligen lycka till med ditt nya uppdrag och vi ses här och på instagram.

  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du för dina värmande ord! Så glad jag blir. Du är en fantastiskt bra fotograf! Hoppas du vågar välja det du vill, vad det än är.

   Radera