_

lördag 25 oktober 2014

Värdet av en kakelugn

Före installation av kakelugn
Där garderoberna står fanns en kakelugn när huset byggdes...

Kakelugn återinstallerad
Samma hörn när en kakelugn har återinstallerats!

Mellan de två bilderna ovanför skiljer det år av längtan, många timmars arbete och drygt 45 000 kr.

När vi flyttade till huset var kakelugnarna utrivna sedan länge.  Det var vi särskilt förargade över under kalla, blåsiga vinterdagar när strömavbrotten slog ut centralvärmen och snabbt kylde ned huset. Men det dröjde många år innan vi kunde prioritera lyxen att låta återinstallera en kakelugn. Nu är det andra hösten vi kan njuta av att sätta igång en brasa när det känns lite ruggigt ute. 

Kakelugn

Det är verkligen en lustfylld ritual. Öppna spjället. Knöla tidningspapper, ladda ved. Tända tändstickan och sedan sitta där på knä och se så att elden tar sig. Det knastrar och sprakar och doftar svagt av brinnande björkved. När elden fått fäste och luckorna stängs hörs ett avkopplande flämtande ljud från kakelugnen och snart sprider sig värmen i den glänsande kakelkroppen.

Om du vill läsa mer vill jag rekommendera Gård & Torp nr 9, 2014, som är ett specialnummer om kakelugnar. Där finns min artikel “Kakelugn på plats” för dig som vill få en uppfattning om hur det kan gå till att återinstallera en kakelugn.

9 kommentarer:

  1. Var det inklusive kostnaden för själva ugnen? Vi betalade nämligen ungefär lika mycket när vi satte om två av våra.

    SvaraRadera
  2. Ja, priset är inklusive kostnaden för kakelugnen. Och en himla massa strul med murstockens rökgång som var tvungen att muras om delvis och fodras med rör...

    SvaraRadera
  3. Mycket snygg och säkert jättemysigt. Dessutom måste jag gratulera till valet av modell. Den passar ju er hus perfekt! Många väljer ju alldeles för fina modeller i förhållande till de rum den står i.
    En fråga, kanske vet du.....
    Kakelugn är väl bäst för ett hus som ska hållas uppvärmt hela tiden, eller?
    Om man bara är där över helgen borde kamin vara ett bättre allternativ. Kamin blir ju varm snabbare men svalnar ochså snabbare.....
    Eller vet du vem man kan konsultera......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du gilla modellen! Jag instämmer i att man ska välja kakelugn utifrån hur påkostat själva rummet och huset var när det byggdes för att det ska kännas historiskt trovärdigt.

      Valet av kakelugn eller kamin i fritidshus tycker jag inte spelar så stor roll. Uppvärmning av kakelugnar går relativt snabbt ändå. Från att vi tänder tändstickan tar det ca 1 1/2 timme tills man känner att värmen har spridit sig i hela kakelugnen. Efter drygt tre timmar har eldens blå låga slocknat och man kan stänga spjället och behöver inte ha uppsikt längre. Värmen däremot håller i sig i ca tolv timmar efter. Det kan väl vara skönt som tillskott under natten i ett fritidshus?

      Radera
  4. Alltså jag är BESATT av dina före/efterbilder. Älskar dem.
    Kakelugnen är jättefin, men det är vår galna kakelugn också fastän den inte alls passar i huset den står i:

    http://www.utispenaten.se/?p=104

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vilken inspirerande blogg du har! Verkligen jättefin!
    Härom månaden köpte jag och min sambo en järnspis vi tänker installera i vårt kök och fick med en gnistplåt dekorerad på precis det vis som er är. Försäljaren hade ingen riktig aning om var den kom ifrån, och jag har aldrig sett en sån innan. Vet du om det finns någon historia bakom, eller varifrån de kommer?
    God fortsättning! Moa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Moa!
      Tack för den fina komplimangen! Och grattis till köpen, kul att ni fick en gnistplåt med!
      Det enda jag vet är golvplåtar var vanligare i enklare hem eller i mer påkostade hus men i enklare rum (som sovrum) där man inte prioriterade kostnaden för ett eldstadsplan i sten. De enstaka jag har sett är uppenbart masstillverkade och från omkring slutet av 1800-talet - början av 1900-talet. Plåtarna har haft två olika motiv, en som ska vändas uppåt vid eldning och en som är mer utförligt dekorerad och som kan användas när det skräpiga, slitande momenten med vedhanteringen är klara. Den som visas på bilden här är plåtens "finsida".

      Radera
  6. Hej. Jag undrar varför du inte har tapetserat ända in mot kakelugnen. Du har inte tapetserad på muren, så nu syns det att du har satt dit kakelugnen i modern tid. Om du tittar på fotot från den gamla kakelugnen ser du att de förr tapetserade ända in mot kakelugnen. Jag tycker det är fult när du lämnat så stora ytor vita. Då syns inte ugnen,den smälter in i bakgrunden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig, Karin - det är snyggare när muren är tapetserad bakom ugnen. Men de enligt sotarmästaren får man inte ha brännbart material bakom eller nära kakelugnar längre, så vi blev tvungna att göra så här.

      Radera