_

torsdag 17 april 2014

Flingan visar sitt smarta värprede

Värprede

Det är påsk och det betyder äggtider. Våra hönor värper ett ägg om dagen och efter en trevande början när de var yngre har de nu lärt sig att lägga alla ägg i värpredet. Vi hade turen att få ett rede från ett hönseri som var nedlagt sedan länge. Efter att ha renoverat det, målat med kalkfärg för att motverka ohyra och skruvat på skrivbordsben av metall från IKEA fungerar det utmärkt! Flingan visar hur:

02. Värprede 

Det är bara att välja valfritt fack och krypa in. Botten är försedd med nät men ovanpå det ligger en mjuk matta som gör det bekvämt att krafsa och ligga på. Mattan är en typ av filtmatta som räddades från en gammal Volvo 740 innan den skrotades - men liknande finns att köpa på t.ex. Granngården.

03. Värprede

Det som är extra finurligt är att botten i redet lutar något, så äggen rullar iväg när hönorna reser sig. Principen kallas “försvinningsrede” och gör att hönorna inte kan ligga och ruva på äggen. Den dagen vi vill att de ska ruva kan vi rikta upp botten i ett av facken med hjälp av en kilformad bräda eller lägga in en massa halm så att äggen stannar kvar.

Som du ser på bilden ovanför är redet monterat så att främre halvan är inne i hönshuset medan bakre halvan är åtkomligt från “förrummet”. Det gör att vi kan plocka ägg i kalaskläder och finskor om vi skulle behöva och barnen kan hämta ägg själva utan någonsin behöva oroa sig varken för ilskna tuppar eller smitande hönor.

6 kommentarer:

 1. Verkligen smarta lösningar. Jag har själv funderat på att ha höns men det är det där att nacka någon om jag måste som hindrar mig. Det är så mycket roligare att läsa om allt som har med värpning att göra!
  Vilket ljust och fint hönshus Flingan och de andra har!
  Lycka med egna ägg!
  Glad Påsk!
  Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ljust och fräscht :)
   Fy, ja - avlivningsdelen är en jobbig grej att hantera. Trots det överväger glädjeämnena för min del.

   Radera
 2. Önskar vi hade tänkt till och gjort såna värpreden, så praktiska. Hur många höns har ni? Vi har ca 30 st i nuläget, fler ligger i kläckaren.
  Vi har en liten kanin som heter Flingan.
  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har vi bara fyra hönor men vi ska köpa fler och satsa på att ha en flock omkring tio. Stort lycka till med höns- och kaninlivet och glad påsk själv!

   Radera