_

måndag 10 februari 2014

Bygg en tvättbänk

Tvättbänk

Det är härligt med små projekt som bara tar ett par dagar och kostar nästan ingenting. Att bygga en bänk över tvättmaskin och torktumlaren är en sådan grej. Den här tvättbänken snoddes ihop på en helg och byggdes av överblivet virke.

Fram tills nu har tvättmaskinen och torktumlaren stått uppe i ett sunkigt badrum med rosa våtrumsmattor på väggar och golv. Nu har vi (“vi”=maken och svärfadern) burit ner maskinerna och ställt dem framför ett av fönstren i badrummet. Mycket trevligare att stå och titta ut i trädgården när man viker tvätt!

Så här gjorde vi:

1. Bygg en stomme av träreglar.

2. Klä synliga delar med pärlspont. En golvlist blir snygg som avslutning nedåt. I det här fallet sattes också en profilerad krönlist precis under skivan.

3. Ta en fin gammal bräda och sätt fast som synligt ryggstycke. Här behövdes brädan som ett stopp eftersom fönstret sitter lägre.

4. Bänkskivor kostar oftast en slant, speciellt när de behöver vara så breda som i det här fallet. Ett enkelt alternativ är att klä en byggskiva med vaxduk. Klipp till vaxduken och fukta den. Häfta fast den t.ex. på en plywoodskiva. När vaxduken torkar krymper den något och sträcker sig slät över skivan. Skruva fast med ett par skruvar i stommen.

5. Häng en vajer framför maskinerna och trä på tyg.

Nu återstår bara lite bättringsmålning sedan är det klart!

5 kommentarer:

 1. Så fint det blev! Tack för tipset. Gillar speciellt det om bänkskiva/vaxduk, det var finurligt :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Vilken härlig reaktion! Tack snälla för kommentaren.

   Radera
 3. Fräscht! :)

  /En annan fru Åberg

  SvaraRadera