_

fredag 1 november 2013

Ny skorsten på plats

Skorsten i tegel 
Skorstenen är alldeles nymurad. Brukslask och tegelpulver ligger ännu kvar på taket. Nästa år ska taket bytas till ett falsat, grönmålat.
Det tog två murare två dagar att ta ner vår gamla rassliga skorsten och mura upp en ny. Så här blev resultatet. Den ser verkligen sprillans ny ut. För mig som gillar patina längtar jag till den blir lite småsotig och väderbiten. Men formen är vi supernöjda med eftersom den ser exakt ut som den gamla.
Skorstensplåt
Krönplåten före. I de fem kanalerna syns stenarnas och putsens dåliga skick.
Skorsten i tegel
Skorstenen är nymurad. Krönplåt och huv kommer att monteras som skydd.
När vi beställde jobbet hörde vi oss för om möjligheterna att återanvända det gamla teglet men muraren bedömde att teglet var i för dåligt skick. Flera stenar hade spjälkat eller spruckit eller var trasiga i hörnen. Han sa också att det var problematiskt att återanvända gammalt skorstenstegel eftersom ytorna är så feta av sotet att det kan vara svårt att få kalkbruket att fästa. Är det någon av er läsare som har samma eller andra erfarenheter?
Skorsten i tegel
Krönet har samma utformning som den förra skorstenen. Utsikt mot bryggstugan.
Muraren lade fram en rad olika alternativ på utformningen av krönet men vi ville ha den precis som förr. Varken enklare eller mer detaljerad än tidigare, utan precis som den murare tänkte som gjorde skorstenen för hundra år sedan.
Jag tycker att utformningen är bra anpassad för husets karaktär. Det är ju en liten bondgård där de som uppförde gården år 1911 varken var fattiga eller rika, utan någonstans mitt emellan. En detalj som ett skorstenskrön kan signalera just en sådan sak som de första ägarnas ekonomiska omständigheter. Sådana små arkitektoniska meddelanden tycker jag är spännande och viktiga att bevara.

4 kommentarer:

 1. Jättefint! Jag tycker ni gjorde helt rätt som behöll den "gamla" skorstensdesignen. Jag letade efter "Gård & Torp" i vår mataffär idag, men de hade den inte... jag får leta vidare, måste ju få läsa dina krönikor! :)

  SvaraRadera
 2. hur har ni fått tag i de runda teglen? vi håller på med samma sak, kan man skära till dem själva??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var muraren som fixade formen på teglet. Undrar om han sa att han slipade...? Antagligen högg han bort hörnet först och sedan rundade han till formen med en slip.

   Radera
 3. Önskar jag visste mer och stod på mig när muraren gjorde om min skorsten. Det var precis så mitt önskemål var, att det blir en utskjutande del upptill och med rundade stenar under. Nej, så gör man inte var hans svar! Och samma där, att det inte gick att återanvända stenarna...
  Mitt problem var åtta samhällen med bin och förra ägaren hade knackat hål på murstocken uppe på vinden för att komma åt dem. Eldningsförbud med rivning var det som gällde.
  Falsat plåttak är så fint och numera omger jag mig endast med hantverkare som har blick och kunskaper, ingen som väljer det snabbaste och enklaste för annat.
  Grönt blir säkert fint och passar fönsterbågarna!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera