_

onsdag 18 september 2013

Recept på perfekt smutsgul

IMG_3915

Hej och välkomna till Fru Åbergs färgskola! Jag har fått en mail från en person som undrar vilken kulör den här dörren är målad i:

IMG_4506

Det berättar jag gärna! Det krävdes en hel del experimenterande för att få rätt nyans, och även om jag inte har koll på hur många delar av alla nyanser den innehåller, så besparar dessa tips er mycket värdefull tid:

Perfekt smutsgul
- Utgå från vitt. Jag använde Ottossons zinkvita linoljefärg.

- Tillsätt gulockra. I det här fallet användes Gysinges 100%-iga. Nyanserna kan säkert skilja mellan olika fabrikat. När man blandar vitt och gulockra blir kulören rosa/aprikosbeige. Bli inte förskräckt. För att få en gulare ton…

- …blanda i cromgult. Jag har fått en burk pigment från svärmor, som fått den från en gammal målare. Men det går säkert att köpa på lösvikt i någon byggnadsvårdsbutik.

Att förvandla torrt pigment till en målningsbar/blandningsbar färg är inget hokus pokus. Ta någon halvdeciliter pigment och slå ett par, tre matskedar linolja i så att det blir en kräm (tänk tandkräm). Blanda hårt så att pigmentkornen löser sig ordentligt. Tillsätt sedan mer och mer olja så att blandningen tillslut får samma konsistens som en fyllig linoljefärg (som långfil ungefär).

- Efter vitt, gulockra och cromgul är kulören ganska bjärt. Lite för pigg och intensiv för min smak. För att få kulören mer dämpad och sådär perfekt smutsfärgad ska man blanda i brun umbra (luras inte av översta bilden!). Även det blandade jag direkt från pigment. I vanliga fall brukar jag använda grön umbra, för att t.ex. göra vitt behagligt grådaskigt – med se det gick inte den här gången! Då började min gula blandning dra åt lila. Brun umbra är mer rödtonad så de gifte sig bättre!

Den här perfekta smutsgula kulören är en rekonstruktion av den gula kulör som fanns bakom masoniten på våra spegeldörrar, och är från 1910-1950-talet någon gång.

Stort lycka till – och länka gärna hit om mitt recept kommer till användning!

2 kommentarer:

 1. en vacker färg.
  Ville bara titta in och önska dig en trevlig helg.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med om att det är en fantastiskt fin färg!
  Och linoljefärg ger en underbar slutfinish, så det är väl värt besväret.
  Vi målade just panelen i vår farstu med Ottossons "Degeberga", som är en grön nyans. Fantastiskt nöjda med resultatet.
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera