_

söndag 9 december 2012

Schackrutigt golv - ja eller nej?

Schackrutigt golv
Tack alla ni som engagerar er i hall-golvs-frågan! Jag har fått massa tips på bloggen, i mailen och genom sms. Ni är några som har väckt frågan om ett rutigt golv i hallen kanske skulle ge ett rörigt intryck. Det hade jag faktiskt inte reflekterat över alls! Jag hade bara tänkt att schackrutigt är det snyggaste som finns. Ni som är tveksamma kan ha rätt. Men hur skulle jag kunna låta bli...?
Schackrutigt golv
De här bilderna är från vårt kök. Jag målade betonggolvet framför spisen med linoljefärg för några år sedan och det har klarat sig skapligt. Lägg märke till att fogarna är målade. Det är en detalj som ofta glöms bort, har jag sett - men gör att man bättre förstår att det är en imitation av sten- eller klinkergolv.

Den blågrå kulören är samma som trappans originalkulör. Den grågröna är en nyans som ligger nära pärlspontpanelen i hallen. Tänk er gula dörrar till och en enkel 1930-talstapet ovanför pärlsponten.
Rörigt eller ruskigt snyggt?

7 kommentarer:

 1. Jag tror inte det blir rörigt om du väljer lite större rutor och kanske en enfärgad fris runt längs väggarna. Plattorna vid spisen var superfina, jag såg inte att det var målat alls. :-)

  SvaraRadera
 2. Jag är lite tveksam till rutor. Det beror också på om ni har tänkt ha mattor eller inte. Men visst är det jättesnyggt och till dörrarna blir det extra bra. Har själv målat med linoljefärg på hallgolvet (en gråbeige nyans till panelens guldockra). Jag tycker att det är lite svårt att hålla rent, eller rättare sagt att fläckar och smuts syns tydligt och är lite svårt att få bort. Då kanske det är bättre med rutigt och att allt inte syns så tydligt.
  Blev du något klokare?
  Hälsar Birgitta

  SvaraRadera
 3. Södergården - en fris är en utmärkt idé som vi också har funderat på. Skulle nog ge mer stadga och struktur!

  Birgitta - bra att höra din erfarenhet. Jag har upptäckt samma egenskaper på fönsterbrädorna faktiskt.

  Klokare blir jag inte. Nu har vi ännu fler synpunker att ta ställning till. Men blir förhoppningsvis ännu mer nöjd med det slutgiltiga valet. Vad det nu blir...

  SvaraRadera
 4. Linoljefärg och rutigt på diagonalen röstar jag på! Jag tycker för övrigt att er hall är mycket snyggare 2012 än 2006!

  Roligt att läsa på din blogg! Jag hittade hit via din krönika i senaste Gård och Torp. Smärtsamt hög igenkänningsfaktor... Härligt med en motvikt till alla på gränsen till sönderrenoverade, överstylade julpyntade hem!

  SvaraRadera
 5. Snyggt, ja! Men jag skulle ändå köra på linoleum. Eller ännu hellre sten, iaf första biten. Hallen är ett ställe som man måste få dra in lite smuts i, saker som droppar när snöns smälter, osv osv. Linoleum är inte okänsligt för repor eller vatten, men det är rätt lätt att lägga, ger inga skador på golvet under och går att byta ut. Alternativet är väl att spika dit trasmattor som tvättas en gång i veckan, med ett par rena i linneskåpet att slänga ut vid finbesök. I vår skånelänga var det ett gammalt hårdbränt, vinrött, tegelgolv. Sjukt praktiskt.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Va fint gjort! Jag har ett litet toalettutrymme, där det ligger gammal klinker från 30-talet, tyvärr är några av plattorna missfärgade. Tror du att det är en lösning att måla varannan platta i en något mörkare grå nyans? Eller bör jag måla dem alla? Var det svårt att få till jämnt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm... att måla klinker...

   Rent teoretiskt borde det fungera lika bra som att måla på betong! Det jag kan tänka mig blir lurigt är att måla intill fogarna. Färgen skulle lätt kunna "blöda" ut i den porösa fogen. Att måla fogarna också kanske är en idé.

   Det var inte svårt att få till linoljefärgen jämnt, underlaget sög lika mycket över hela ytan. Ett tips om du målar och tycker att ytan ser flammig ut trots tre strykningar - är att lackera två-tre lager med linoljelack, typ Le Tonkinois.

   Jag vill påpeka att mina råd bara är spekulationer, jag har ingen erfarenhet av att måla på klinker. Det vore kul med en uppdatering, oavsett vad du väljer!

   Radera