_

söndag 4 november 2012

Avloppsstopp

Det fula och tråkiga projektet jag menade i förra inlägget ser för närvarande ut såhär. Blanketter, diagram, kartor och ritningar ska så småningom förvandlas till en sprillans ny trekammarbrunn med infiltrationsanläggning. För att prata klartext ska vi byta ut avloppsbrunnen. Den är nästan 40 år gammal och den läcker på vissa ställen och i andra delar är det stopp. Äckligt värre.

På landet går det till såhär: Allt man spolar ner i toaletten plus vattnet från handfat och diskho och sånt, leds genom rör i huset ut till en s.k. slamavskiljare (=avloppsbrunn/trekammarbrunn). Ni kan ju fatta själva vad "slammet" är för något... Slamavskiljaren har tre kammare där det sker någon typ av sortering mellan olika konsistenser, så att säga. Det mest lättflytande rinner vidare i rör till en infiltrationsanläggning. Den anläggningen ligger under mark och består av flera olika rör med små hål i som sprider ut vattnet över en stor yta. Sedan rinner vattnet ner genom jorden och filtreras naturligt innan det blandas med grundvattnet.

Sedan jag blev lantis och kom underfund med det hur avloppets kretslopp fungerar kändes det totalt motbjudande att spola ner lacknafta, gamla färgrester och andra kemikalier som jag inte reflekterade över när jag bodde i stan. Här på landet blir miljöförstöringen så... personlig. Det vi spolar ner i avloppet, rinner ner till grundvattnet och det är grundvatten vi pumpar upp ur vår dricksvattenbrunn och hamnar i våra vattenglas.

Fult, tråkigt, dyrt och osynligt är det här renoveringsprojektet. Men helt nödvändigt.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker du har en så fin veranda bild överst på din blogg, så fina och mysiga färger, verkligen perfekt.
  Ha en fin söndagskväll!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Håller med, tråkigt men nödvändigt. Ungefär som att dränera kring huset. Inget nytt och roligt, men bara tvunget att göra.

  SvaraRadera
 3. Så tråkigt men så skönt när det är gjort. Vi hade ett gammalt dåligt avlopp när vi flyttade hit och fick stopp ideligen så det var väldigt befriande när vi fick vår trekammarbrunn grävd. Nu behöver vi inte tänka på det alls på många många år.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt, men nödvändigt. Får man fråga vad det kostar? Vi har än så länge inget avlopp men det skulle vara intressant att få reda på vad ett sånt kalas (!?!) går på.
  Stina

  SvaraRadera
 5. Ja - i den här bloggen får man fråga vad saker och ting kostar!

  Vi har budgeterat med 40 000:-

  Enligt kommunens fingervisning ska man räkna med omkring 70 000:- för en ny anläggning men jag har en lillebror som är grävmaskinist, en granne med goda råd och lantmäteriutrustning och envisas med att själv göra projekteringen, så då kommer vi billigare undan. Hoppas jag.

  SvaraRadera
 6. Det här var ett viktigt inlägg. På alla sätt. Tack!

  Då jag började blogga var infiltrationsanläggning och brunn redan ett faktum men nu väntar anslutning till kommunalt avlopp så det arbetet kommer jag att beskriva då det är dags.

  SvaraRadera