_

onsdag 7 november 2012

Ett torp som får en nystart

Alldeles ensamt i skogen, några hundra meter från älven ligger det här torpet från kanske slutet av 1700-talet, början av 1800-talet. En timrad stuga med vackra fönster och en orginell veranda tillverkad av målade trädstammar och svarvade balusterdockor.
 
Inne i stugan finns trägolv, pärlspontpanel, spegeldörrar och bjälkar i taket. Ett charmigt litet kök och en matplats med anslutning till allrummet där det finns den allra sötaste lilla gjutjärnskaminen från Husqvarna. Bredvid hallen finns ett pyttelitet sovrum. Gäststuga och dass finns ute på gården.
 
Från början stod torpet på en annan plats. Sedan flyttades det på 1970-talet, väggarna målades knallgula, televerksorange och kornblå och huset användes som jaktstuga av vår grannes kusin. Sedan kusinen dog har det stått oanvänt.
 
Tänk att det kan finnas ett sådan charmig liten stuga som bara står och väntar precis i den stund som någon annan behöver den! Så var det i det här fallet. Min mamma och hennes man letade efter ett fritidshus och kastade ut frågor hit och dit om det var någon som hade ett hus eller en tomt någonstans som de kunde få hyra eller köpa. Och så hade våra grannar det!
 
Med båt går det på bara några minuter att åka hem till oss. Med bil blir det en liten omväg på en kvart. Är man hungrig och inte kan äta sig mätt på svamp i skogen kan man ta "pizzaleden" via båt över Kågbosjön, ut på Dalälven och till pizzerian i Söderfors.
 
Snart kommer mamma och hennes man med färgburkar och hammare för att förädla den lilla skogspärlan. Det ska bli väldigt spännande att följa arbetet och livet i det lilla torpet framöver!

1 kommentar: