_

tisdag 28 februari 2012

Kågbo i snö och dis

Jag och Anna från grannbyn rullade våra vagnburna döttrar längs byvägen i Kågbo en disig vinterdag. Här finns många gamla vackra hus. Överst syns ett soldattorp från omkring 1680 som dessutom är ovanligt välbevarat! Staket och gamla träd ramar in bygatan på vyn nedan. 

 Ett härbre och en timrad lada ligger alldeles intill de smala byvägen. På motstående sida av vägen står en loge lika nära vägen. Passagen är smal - vägbredden är anpassad till häst och vagn. Det är en sådana förhållanden som gör att man förstår att byn är äldre än motortrafiken. På bilden nedan syns en ålderdomlig modell av brunn med hävstång. 

 Några hus, t.ex. bostadshuset på bilden ovanför och uthuset nedan har karaktär från början av 1900-talet. Kanske har bräderna till panelerna sågats på Kågbo såg som är nedlags sedan länge? 


Det finns gamla bilder på många av bostadshusen i byn. Gå in på Kågbos egen hemsida HÄR. Klicka på gården "Nordansjö" om vill se det här välbevarade timmerhuset. Det är sällan man ser frontespiser (variation av takkupa) på hus av den här mindre storleken men den här tycks ha funnits åtminstone sedan början av 1900-talet.
Jag gissar att det här är ett spruthus, alltså en liten bod där byns brandsläckningsutrustning förvarades? Är det någon som vet får ni gärna rätta mig om jag har fel!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Ja, det är Kågbos gamla spruthus. Det stod tidigare i vägkorsningen där det vita huset nu står (Affärn). Åke och Aina Olsson lät uppföra Affärn eller Kågbo Lanthandel 1950. Ainas far (min morfar) hade tidigare lanthandeln vid Jon-Pers. Se min hemsida www.kagbo.com

    Mvh/Jan Englund

    SvaraRadera
  2. Tack så väldigt mycket för uppgifterna, Jan! Bra för min trovärdighet som byggnadsantikvarie att jag gissade rätt ; )

    SvaraRadera