_

fredag 2 december 2011

Farstukammaren blir badrum (Del 4)

Spegeldörren fick ett modernt trycke i bakelit någon gång på 1940-talet. Den gula kulören är förmodligen från samma tid.
 
Badkaret med örnklor räddades från containern av en släkting som är hantverkare. Vi målade utsidan och benen med vit linoljefärg, precis som det var innan.

Vi hittade ingen duschdraperistång i lämplig modell till överenskomligt pris i handeln, så vi gjorde en specialbeställning hos en smed. Ringarna som draperiet hänger i är egentligen gardinringar. 
 När golv, väggar och tak var klart var det äntligen dags att inreda badrummet. Vi samlat på oss föremål och detaljer under en lång tid. Badkaret som hade räddats från en lägenhet som skulle rotrustas, fräschades upp med linoljefärg på utsidan. Så småningom kommer vi nog att låta remaljera det för att få insidan fin också, men det ligger inte på den ekonomiska prioriteringslistan för tillfället.

Det finns förvånansvärt få varianter av duschstänger på marknaden och den enda som skulle vara lämplig för vår del var på tok för dyr. I stället gjorde vi en ritning som skickades till en smed i Dalarna. Vi fick tillbaka den precis som vi föreställt oss; fyrkantig fast med mjukt rundade hörn och fyra takfästen i tunnt, smäckert gods. Den målades med vit linoljefärg och är diskret där den hänger ovanför badkaret.

Handdukshängaren i trä ropades in på Tradera. Den har fem armar som fälls ihop finurligt och hänger längs väggen när den inte används.

Handdukarna från Östervåla Hantverkscentrum hänger på krokar som tidigare suttit på Länsmuseet Gävleborg, men som skänktes bort när toalettutrymmena renoverades.

Stilleben i blå keramik. Fönstren har insynsskydd gjorda av en gardinkappa från Erikshjälpen. 
Handdukstorkar är bland det fulaste jag vet, ja torkställningar över huvudtaget tycks vara en svår utmaning för designers. Vi hade turen att hitta en variant i trä på Tradera som passade till stilen i vårt badrum. Jag har ingen aning om åldern eller varifrån den kommer men konstruktionen är väldigt smart. När den inte används fälls den ihop och tar i princip ingen plats alls.

Insynsskydd är ett annat problem som måste lösas i badrum. Att förminska fönstren eller sätta in strukturerat eller frostat glas i bågarna kom inte på fråga i vårt fall. På enklast möjliga vis sattes i stället gardiner upp över den nedersta delen av fönstren.

Nu är badrummet klart och vi är nöjda och glada. Om man räknar med ALLA kostnader; förstärka och isolera golvbjälklaget och annat byggrelaterat, el, vvs, wc, badkar, handfat, plus all inredning som spegel, armaturer, hyllor osv. gick förvandlingen från farstukammare till badrum på 100.000:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar