_

torsdag 29 oktober 2015

Min väg till byggnadsantikvarie

Foto: Janne Danielsson, SVT 

Titt som tätt får jag frågor om hur man blir byggnadsantikvarie och vilken utbildning jag har gått för att jobba med det jag gör. Jättekul att ni är nyfikna! Det finns såklart många vägar att gå, men det här är min:

Jag blev intresserad av gamla hus under gymnasiet. Jag läste mediaprogrammet och ingången därifrån till husen var via kameralinsen. Då var min dröm att få jobba som scenograf, att skapa känslor, stämningar och berättelser genom den fysiska miljön. Den insomnade drömmen väcktes ju faktiskt till liv i och med tv-produktionen "Det sitter i väggarna", även om det är människors riktiga hem jag jobbar i nu.

Efter gymnasiet fortsatte jag att plugga på Kultur- och kommunikationsprogrammet på Högskolan i Gävle. Kurser inom historia, etnologi, genus och kulturvetenskap gjorde mig nyfiken på arkitekturhistoria. Vems historia är det som berättas genom byggnaderna? Varför anses det självklart att bevara slott och kyrkor, men inte arbetarbostäder och bondgårdar?


Genom att delta på ett av Svenska byggnadsvårdsföreningens sommarläger hittade jag min drömutbildning på Högskolan på Gotland. Det treåriga programmet med den långa titeln "Tillämpad byggnadsvård - traditionella metoder och material". De två första åren hade vi lika mycket praktik som teori. Jag och mina kursare gick ut i ekskogen, fällde några stockar och byggde oss ett litet hus. 

Vi fick prova på alla möjliga hantverk. Vanliga som snickeri, måleri och mureri. Ovanliga som stuckatur, stenhuggeri, timring och smide. Det var en fantastisk känsla att upptäcka att min lilla kropp kunde bygga och laga ett stort hus! Med kunskap och rätt verktyg spelar det ingen roll om man är man eller kvinna, nybörjare eller erfaren. 

Funderingarna och erfarenheterna från utbildningarna gjorde att jag hade hittat min mission: jag ville berätta för folk om byggnadsvård! Och det har jag gjort sedan dess; genom talande, skrivande och fotograferande - och uppenbarligen inspirerande. 

Tack för att ni vill lyssna: )

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack vare den fina artikeln i morgontidningen har jag hittat tillbaka till din blogg. Här finns mycket oläst som verkligen intresserar mig, förutom det där med trädgård förstås.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka, Anette! Kul att höra att du är intresserad och gillar artikeln!

   Radera