_

onsdag 4 mars 2015

Anspråkslöst växthus i makalös trädgård

Växthus. Foto: Erika ÅbergMitt trädgårdssug som låg i ide under vintern kom tillbaka samtidigt som snön förvandlades till takdropp. Några kvadratmeter gräs och grus har tinat fram i trädgården och hjärnan spinner igång; vart ska det blivande växthuset stå, hur stort ska det vara, hur ska det se ut och hur vill vi använda det?
Jag vet att vi är många med faktiska planer och/eller skimrande drömmar om växthus och orangerier och jag tänkte bjuda på inspiration här på bloggen i den nya kategorin “Inspiration: Växthus och orangerier”. Några inlägg finns redan att läsa och jag kommer att fylla på med fler från dessa fantasieggande typ av hus. Bilderna kommer från resor och besök hos privatpersoner.
Växthus. Foto: Erika Åberg
Jag gillar särskilt när växthusens och orangeriernas stil passar med huset de står bredvid. Har man ett så pampigt hus som denna vita jugenddröm passar det lika bra med ett sådant här anspråkslöst, enkelt växthus i lackerad aluminium som det skulle göra med ett unikt hemmabygge av gamla fönster eller ett lyxorangeri med tegelsockel och stomme i gjutjärn…
Växthus. Foto: Erika Åberg
Det här växthuset är ungefär 10 kvm, om jag inte minns fel, och har plats för ett långsmalt bord i mitten. Längs sidorna växer bland annat gurka, tomat och blommor för dekoration. På ena gaveln och upp längs taknocken klättrar en gammal vinranka som både ger goda druvor och en fantastisk karaktär till hela växthuset.
Växthuset är placerat i hörnet av en helt makalös trädgård. Precis utanför finns potatis- och jordgubbsland, knotiga äppleträd och ett vackert gammalt uthus.
Växthus. Foto: Erika Åberg
Växthus. Foto: Erika Åberg
Växthus. Foto: Erika Åberg
Det jag gillar med det här växthuset är att det är en enkel modell som passar de flesta bostadshus. Med en bra grundläggning är det relativt snabbt gjort att resa huset och förverkliga drömmen. Det kan köpas för en överkomlig summa både på begagnatmarknaden eller i bygghandeln. Här får de odlade växterna skapa stämningen och skönheten – och det gör de med bravur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar