_

måndag 7 juli 2014

Verandadörrarna–från mögelprickar till spetsgardiner

Verandan närbild, före, komp Verandan närbild, efter, komp
För att komma in i vårt hus passerar man en ganska liten inglasad veranda. När huset byggdes, eller rättare sagt flyttades till den här tomten år 1911, fanns ingen dörr till verandan. Någon gång på 1980-90-talet antar jag att de förra ägarna tröttnade på att det blåste in snö och satte därför in en dörr i öppningen.
När vi flyttade in 2006 såg det ut som bilden längst upp till vänster. Den lackade furudörren hade blivit alldeles mögelprickig och byggskivorna som utgjorde bakstycket hade blivit fnasig i kanterna.
Eftersom vi hade det gamla svartvita fotografiet som syns nedan funderade vi först på om vi skulle återställa utseendet med de snirkliga konsolerna i öppningen. Vi tog bort furudörren och testade att ha öppet – men den sydnorrländska vintern gjorde att vi inte ville vara utan!
Vi letade på Blocket efter dörrar med liknande karaktär som de som syns sitta i husfasaden på den gamla bilden. Efter många månader dök det äntligen upp ett par med rätt mått och rätt utseende.
En snickare byggde en karm och vi själva glasade om och målade pardörrarna. Ett lager av gammalt böljande vackert glas fanns sparat i ett uthus och kunde användas till trasiga rutor. De kittades med linoljekitt och sedan målades utsidan av dörrarna med gulockra och insidan med kromoxidgrön, båda linoljefärger från Centrum för Byggnadsvård.
Spetsgardiner köptes på en loppis och hängdes upp på insidan av glaset. Med spetsgardiner i stället för mögelprickar känns huset  så mycket mer välkomnande!
Verandan allra först
Verandan 1929
Verandan efter, komp
Verandan år 2013

9 kommentarer:

 1. Väldigt fina dörrar! Det snirkliga hade också varit fint men förstugan blir mer användbar med dörrar. Och de ni hittade passar perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du gillar slutresultatet!

   Radera
 2. Så fint! Fantastiska dörrar, och fint med inglasningen. Vårt hus hade en öppen veranda, helt inbyggd någon gång på sextiotalet. Har alltid drömt om att återställa den men börjar fundera på om inte någon slags inglasning skulle funka också - de hade en poäng när de byggde in: det blåser alltid där... Och får jag fråga vilken grön det är på fönsterkarmarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst - varför inte sätta spröjsade fönster på sidorna och pardörrar som entré!
   Fönsterkarmarnas gröna kulör är densamma som vi valde till insidan av dörrarna: kromoxidgrön.

   Radera
 3. Vilken stilig förändring! Ni har gjort väldigt fint jobb i ert hus överaltt! Spetsgardinerna är en prickan över i, de är härliga :) Hälsningar, Liisa från Finland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din komplimang! Så glad jag blir!

   Radera
 4. Vackert och stilfullt! En dörr är ju bara en dörr, men den kan säga så mycket, ni har verkligen lyckats.
  Nanne

  SvaraRadera
 5. så fint
  Ha en fin kväll!
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Det ser verkligen ut som dörrarna suttit där hela tiden. Det blev väldigt fint! Ja det gäller att vara tålmodig och vänta tills det rätta dyker upp!

  Cia

  SvaraRadera