_

onsdag 25 juni 2014

Bygg en naturlig pergola!

Pergola under uppbyggnad
Före: Pergolan har en stomme av gamla grånade hässjastörar som grävdes ned djupt i marken med hjälp av traktor. Störarnas ändar brändes innan de sattes på plats och hålen fylldes med stenmjöl – allt för att träet ska stå emot röta så bra som möjligt.
Pergola av hässjastörar
Efter: Pergolan har fått väggar av flätade grenar. Väggen längst bak mot skogen har en glespanel för att ge en omslutande rumskänsla och för att skymma komposthörnan. Taket utgörs av ett rostigt armeringsnät där växterna kan klättra och bilda ett grönt tak så småningom. På marken ligger naturgrus.
Flätade väggar i pergola
Flätad vägg: Guldhumlen leds kors och tvärs för att väggarna ska bli så täta som möjligt. Humlen kommer inte att klippas ned när säsongen är slut, utan flätverket ska byggas på naturligt varje år.
Plankvägg i pergola
Plankvägg: Väggen mot skogen är byggd som ett glest plank. Plankorna har olika bredd och vissa har “vankanten” kvar, d.v.s. de är inte parallellsågade utan har en del av stockens rundning och spår av barken kvar. (Syns bäst på plankan längst till vänster) Det gör att väggen ser mer levande ut, lite som stammarna i en tallskog.
Så här tänkte vi:
Trädgården ligger mellan ängar, åkrar och skog och när vi återupplivade den tidigare igenvuxna köksträdgården ville vi använda material som smälte in i landskapet så bra som möjligt.
Grånat trä är bland det finaste jag vet, så jag blev oerhört glad när våra snälla grannar skänkte oss gamla hässjastörar. Störarna är alltså sådana som man byggde ställningar; hässjor av för att torka hö på ängarna förr i tiden.
För att störarna skulle stå emot röta så länge som möjligt, gjorde vi upp en eld där vi brände ändarna så de blev förkolnade på ytan. Det är den mest miljövänliga impregnering man kan göra!
Ett annat tips för att slippa byggvaruhusens tryckimpregnerade virke som innehåller en massa otäcka kemikalier, är att stryka trä som ska stå utomhus med linolja.  Ändträ kan doppas i outspädd linolja: Häll linolja i en hink och låt änden stå i hinken och dra åt sig en stund.
Trä som inte har direktkontakt med jorden men som ändå är utsatt för fukt från regn och snö kan “halvoljas”: Blanda 50% linolja med 50% balsamterpentin och stryk på med pensel. Upprepa varje säsong om du är riktigt noggrann. Det är inte jag.Köksträdgård med pergola
Köksträdgården: Pergolan ligger i mitten av den avlånga köksträdgården. Här på höger sida finns odlingsbäddarna. På vänster sida, skymd bakom pergolan finns bärbuskar.

6 kommentarer:

  1. Vilket bra tips! Vi ska bygga en pergola nu i sommar, men vill ha en faluröd pergola som matchar vårt faluröda hus. Det är svårt att hitta icke tryckimpregnerat virke till stolpar på brädgårdarna här i stan, kan jag meddela... men vi letar vidare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skicka mig ett mail så jag får din adress, så kan du få kontaktuppgifter till några små sågar och leverantörer!

      Radera
  2. Det ser helt fantastiskt ut! Älskar den naturella men ändå ordnade "looken". Tack för härlig inspiration!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Kul att du gillar den!

      Radera
  3. Vilken fin pergola och den kommer att åldras vackert. Guldhumlen misslyckades jag med förra gången men jag ger mig inte, en ny planta är nu satt i jorden. Den färgen är så fin!
    Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det - att den åldras vackert är viktigt!Rackarns att din guldhumle var motsträvig. Lycka till med det nya försöket!

      Radera