_

fredag 15 november 2013

Om att vilja bli en bättre fotograf

Bild 4
Ok bild… om man inte förstorar upp den för mycket. Då är den grynig.
Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket omkring vad jag vill utveckla hos mig själv. Under hela hösten har jag kunnat ägna en dag i veckan åt mitt eget företagande, vilket har känts som en oerhörd lyx. Tidigare har jag skrivit mina krönikor och artiklar på kvällarna när barnen har gått och lagt sig. Bilderna har jag tagit med andan i halsen på helgerna mellan husrenovering och hushållsarbete.
Nu när jag har en hel dag i veckan att tänka blir det plats i huvudet för reflektioner. Vad är jag bra på? Vad vill jag förbättra? Vad tycker jag är roligt? Mitt arbete som frilans består av tre delar:
- Skriva
- Fotografera
- …och allt omkring själva företagandet; göra målsättningar, sälja in idéer, relationsvård, marknadsföring, tidsplanering, ekonomiadministration, m.m.
Platsbyggd bokhylla
Nja, jag lyckades inte parera ljusförhållandena här. Måste lära mig mer om det!
Det jag vill fokusera på att förbättra nu är Fotografering. Jag har tagit skapliga bilder som uppenbarligen duger att köpas och publiceras men nu vill jag vässa till mig ytterligare. Jag märker att jag har tappat en del av kunskaperna från gymnasiet och högskolan - glömt vad olika termer betyder och glömt (eller aldrig lärt mig) olika tekniska trix för att göra en bild bättre.
En värdefull insikt var när fotograf Lina Östling var här i juni för att göra ett reportage om vårt hem tillsammans med Johanna Flyckt Gashi. Att se Linas bilder från exakt samma rum som jag själv har fotograferat, gjorde att jag fattade hur bra en bild KAN bli med rätt kunskaper och bättre utrustning.  Jag ångrar att jag inte hängde över axeln hela dagen för att pumpa henne på hantverkskunskaper…
En annan som har inspirerat mig är Martina Mattsons två bloggar. I inlägget “En annan stil för länge sedan” gör hon en kort kommentar om att hon önskar hon var bättre på att fotografera. Och titta här – inlägget “Blomster i det snart färdiga vardagsrummet” är bara ett av många bildbevis på att hon har lyckats med det ett år senare! Bravo, sånt här ger pepp!

1 kommentar:

 1. Hm, fotona från Martinas blogg är samma...
  Ja att ta bättre foton är också en tanke här men jag är så impulsiv och redigerar nästan aldrig.
  Det måste ha varit kul att se när ett proffs jobbar!

  Kram
  Cia

  SvaraRadera