_

torsdag 5 september 2013

Masonitskivor på spegeldörrar

Spegeldörr
När vi flyttade in i vårt hus var alla spegeldörrar täckta med masonitskivor. Det är inte ovanligt att hus moderniserades just på det sättet i takt med att funktionalismens släta, strikta ideal slog igenom från 1930-talet och framåt. Då kändes tydligen profileringar och listverk gammalmodigt, så ville man hänga med i inredningstrenderna skulle sådant krimskrams bort!
Men trender vänder, stilideal kommer och går. Jag och maken tyckte de teakimitationsmålade skivorna på våra dörrar såg för sorgliga ut, så vi pillade bort skivorna. Och titta vad som fanns på dörren mellan farstun och farstukammaren:
Anteckning på spegeldörr
En anteckning i blyerts som säger:
”Sven-Erik och Eva-Britt skulle gifta sig därför ville jag sätta plattor på dörrarna och göra snyggt till Högtidsdagen. Målare C E Blomkvist”
Sonen i huset skulle alltså gifta sig. En stor dag i en familjs liv och detta skulle manifesteras med restaurering och modernisering av föräldrahemmet. Lustigt nog var det samma sommar som jag och han som blev min make skulle gifta oss som vi tog bort plattorna. Vigseln skulle äga rum i trädgården så hela huset skulle vara fullt av gäster. Då ville vi ta bort plattorna för att göra snyggt till högtidsdagen.
Så kan trender svänga och så kan en familjs milstolpar sätta sina avtryck i ett hus.

11 kommentarer:

 1. Olika generationer olika ideal.
  När mina föräldra flyttade in i ett hus 1966 började de med att "mordernisera" det.
  Alla gamla spegel dörrar spikades över med skivor de gamla kaminerna togs ut och elvärme drogs in. 1975-76 kom en kamin tillbaka pappa tyckte att elpriset nu var för högt.
  Själv har jag ägnat mitt vuxna liv till att återställa de gamla lägenheter o hus jag bott i till gammal stil. Riva bort masoniten på dörrarna, bygga köksinredningar i äldre stil och måla och tapetsera i en äldre stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där ser man! Det var bra exempel på samma fenomen.

   Radera
 2. Det är alltid roligt när de lämnat kvar något litet spår. Hemma hos oss rev vi ner en gammal trasig tapet och bakom det stod det skrivet ett namn på brädfodringen samt datum, årtal och tid, förmodligen av han som byggde rummet. Är jättesugen att skriva dit vår familj och datum innan vi täcker över det igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni också har hittat ett meddelande! Och JA - lämna en hälsning ni också. Så himla kul för framtida ägare!

   Radera
 3. Varje generation har sin syn på saken! Sen kommer det kanske spikas skivor över alla spegeldörrar igen;)
  Kram Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte omöjligt att dörrarna får skivor igen! Ska man se till cyklen som varit hittills blir det väl våra barn som sätter på skivor och våra barnbarn som tar bort dem igen...

   Radera
 4. Fantastiskt! Och vad roligt att ni valt att bevara texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gav oss förslaget att vi skulle lägga till en hälsning om varför vi tog bort skivorna. Det måste vi göra!

   Radera
 5. Så roligt att målaren spikat in lite information om dörrarna! Själv har jag också lagt meddelanden i sparklådan under diskbänken.
  Dörrarna är så vackra, utan masonit och jag tror masonitborttagning innebär lycka i äktenskapet!

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 6. Vi har också masonit för alla dörrar i ett av vårt hus. På av av dörrarna var de tyvärr tvungna att såga bort speglarna, de stack antagligen ut. Lite mer jobb att få den dörren snygg...

  Lite lustigt, jag läste en annan blogg, minns inte vilken, och de tog också bort masoniten när de skulle gifta sig, och hittade också ett meddelande från den som hade satt dit den för att göra fint för ett bröllop!

  SvaraRadera
 7. När vår dotter gifte sig för två år sedan putsade vi äntligen om huset och fixade till trappan och ytterdörren. Så himla skönt att få det gjort! Bröllop är en lycka. Birgitta

  SvaraRadera