_

fredag 3 maj 2013

Snabelhandtagen gjorde drömköket

Funkiskök
Före: Knopparnas färg var nött och vissa knoppar hade lossnat.

Funkiskök med snabelhandtag "Ticka Standard"
Efter: Skåpen fick snabelhandtag och lådorna rostfria handtag.

När vi letade hus var köket ett viktigt kriterium. Förutom att det skulle vara lagom stort ville vi väldigt, väldigt gärna ha ett äkta gammalt funkiskök. Förutom att de är snygga är de smarta eftersom de är platsbyggda och utnyttjar varenda centimeter till förvaring. Min dröm var ett kök med snedställda överskåp, ett kringbyggt fönster och snabelhandtag. Vi hade lyckan att hitta ett hus som passade oss och där köket var precis så, förutom snabelhandtagen.

De vita träknopparna hade tillkommit på senare tid men eftersom de var i ok skick brydde vi oss inte om att byta dem när vi restaurerade köket för fem år sedan. De senaste åren började färgen flaga och ommålning höll bara någon månad innan det såg lika sunkigt ut igen. Den ena knoppen efter den andra började ramla av. Gängorna hade blivit nötta och tillslut gick det inte att skruva dit dem igen.

Funkiskök
Före: Vitmålade träknoppar.

Funkiskök med rostfria lådhandtag
Efter: Lådhandtag i rostfritt stål

Under en städning i verkstaden hittade vi åtta lådhandtag! Tittar man på vad samma modell kostar att köpa nya var det som att hitta en femhundring! Självklart ville vi återanvända dem.

Till skåpluckorna köpte vi snabelhandtag, eller “Ticka Standard” som modellen heter. Vi valde en nytillverkad variant som inte har någon låshake. Fusk, säger kanske vissa. Smart, säger jag för då behövde vi inte borra hål genom luckan och lägga tid på att fästa slutbleck.

Funkiskök
Före: Funkiskök – men det är något som inte stämmer…

Funkiskök med snabelhandtag "Ticka Standard"
Efter: Detaljerna gör det! Med snabelhandtag och rostfria lådhandtag blev köket mer tidstypiskt.

Efter några enstaka timmars skruvande var det klart. (Observera att skruvarna ska vara kullerförsänkt spårskruv om man vill vara nörd – inte någon modern stjärnskruv, ve och fasa!) Det blev ett lyft för hela köket som plötsligt ser ännu mer äkta funkis ut!

4 kommentarer:

 1. Så bra det blev! Himla fint med såna gamla kök...

  SvaraRadera
 2. Ja, Ja, Ja! Håller med om allt, inklusive spårskruven. Vilken skatt att hitta gamla handtag! Och den låga bänken gör också sitt till att "funkis-känslan" infinner sig. Väldigt snyggt. MVH fr Värmländska Mitt Egnahem PS. Läste i ett tidigare inlägg att ni planerar för höns- Härligt! Har just gjort ett inlägg om våra.

  SvaraRadera
 3. Så fint!!!

  Ni gör så bra!

  SvaraRadera
 4. Ja tänk att detaljerna är så viktiga för helhetsintrycket! nu har jag lärt mig något nytt; snabelhandtag. Själv går jag också i köksfunderingar...en härlig sysselsättning att ständigt ha projekt i huvudet.

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera