_

lördag 19 januari 2013

Muramaris, gotlands vackraste hus - har brunnit upp!

Villa Muramaris
Foto: Erika Åberg 2010
Igår nåddes jag av den förskräckliga nyheten - Villa Muramaris brinner! För er som inte känner till huset ligger det på Gotland och började byggas 1915. Jag besökte huset när jag pluggade till byggnadsantikvarie på Gotland och när familjen semestrade på ön förrförra året passade vi på att ta en guidad tur i huset.
Villa Muramaris ateljé
Foto: Erika Åberg 2010
Det var en så speciell atmosfär på platsen! Exotiskt - eftersom huset andades italienska influenser. Exklusivt - eftersom byggherrarna Johnny och Ellen Roosvals konstintresse syntes i skulpurer och ornament. Kärleksfullt - eftersom hela platsen både byggdes och nyligen restaurerades med passion och omtanke.
Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
Och nu är det bara förkolnade rester kvar! Det är så sorgligt så det är inte klokt! Man vet ännu inte var som orsakade branden men tack och lov kom ingen människa till skada. Men förlusten av Villa Muramaris lämnar ett tomt hål i sveriges kulturhistoria.
 
Läs mer om huset HÄR och om branden HÄR. Om ni orkar.

2 kommentarer:

 1. Fy så tråkigt, ett riktigt vackert hus.
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Nej, nej...bränder är hemska och ännu värre tycker jag när ett sådant vackert hus inte finns längre. Det gör ont att se.

  Cia

  SvaraRadera