_

lördag 1 december 2012

Hallen behöver hjälp! (Del 2)


Problem 1: Alla dessa dörrar.
Så här ser det ut när man kommer in i vårt hus. Efter att ha bläddrat sig igenom farstukvistens pardörr, en ytterdörr från 1970-talet med tillhörande vinterdörr möts man av dörren in till köket som oftast står uppställd så här. Jag är väldigt förtjust i ådringsmåleriet men den platsbyggda garderoben bakom tar emot, därför går det inte att ställa upp den helt. Det känns som om man liksom går rakt in i dörren. Men den är ju så fin...

Vad tycker ni - ska vi hänga av köksdörren för att få ett luftigare intryck eller låta den sitta kvar?

Vi skulle vilja byta ut 70-talsdörrarna till pardörrar så som det har sett ut en gång i tiden. Är det någon som har bra erfarenheter av att isolera en begagnad pardörr eller är det mer lönsamt att låta tillverka en ny?

Problem 2: Alla dessa jackor, overaller, skor, väskor...
Den här bilden är tagen under hösten och efter att jag har röjt. I dag, en vanlig vinterdag, är det så mycket kläder och skor att man måste gå i sidled för att komma förbi den smala passagen. Bakom väggen som hatthyllan hänger på är det öppet ned till källaren. Garderoben är redan full av kläder som används sällan. Vi måste ha bättre ordning på kläder, mössor, vantar som vi använder till vardags!

Är det någon som har tips på förvaringsmöbler och smarta lösningar?

Som ni ser är golvet fläckigt och fult. Vi är väldigt sugna på att måla golvet rutigt, men hur smart är det i en hall? Någon som har gjort det och kan berätta vad man kan förvänta sig av slitage och blöta pölar?

7 kommentarer:

 1. Häng av dörren om ni ändå sällan stänger den. Ni har den kvar och kan hänga tillbaka den när ni vill! Lägg in ett rutigt linoleumgolv! Praktiskt när ni har små barn. Sen, när ungarna är större eller rent av har flyttat hemifrån, ja, då behöver ni väl något att sysselsätta er med? Då målar ni golvet!

  SvaraRadera
 2. Kolla in på bloggen aprillaprill, de lade in ett fint rutigt golv i sitt kök nu i höstas. Helst ville de ha sitt målade brädgolv framme men det funkade inte med små barn. De tänker att de har mattan nu men att de ska ta bort den senare när barnen blir äldre.

  SvaraRadera
 3. Köksdörren är vacker, låt den vara kvar. Vi använde våra gamla pardörrar som innerdörrar och en snickare gjorde likadana som ytterdörrar. Vi har alltså två par dörrar och isolerar de inre med tätningslist som man gör med innerfönster. Funkar bra. Det är kul att kunna återanvända de ca 100 år gamla dörrarna som stod i magasinet.

  SvaraRadera
 4. Hej, några funderingar...
  Det som räddade vår hall var en hög byrå på ben. En låda per person och en extra för övrigt, typ tygkassar och arbetshandskar. Vissa skor kan stå under byrån. Svårt att greppa om en byrå skulle rymmas i er hall, kanske väggen med kapphyllan?
  Krokar på väggen mittemot källardörren? Och brevid byrån? Kanske även några krokar direkt till höger när man kommer in, alltså i trappan.
  Rutigt golv tror jag inte riktigt på - blir rörigt - eftersom golvytan är så "oregelbunden" och rummet såpass litet.

  SvaraRadera
 5. Tack snälla ni för tips och råd!

  Linoleumgolvet hos aprilapril är jättejättesnyggt! Jag har räknat på att måla golvet rutigt med linoljefärg skulle ta elva dagar med all torktid. Dessutom skulle vi inte kunna bo i huset under tiden eftersom man alltid måste gå igenom hallen. Att lägga ett linoleumgolv skulle kunna fixas på en dag. Också en faktor att ta hänsyn till.

  Eftersom vi inte har några originaldörrar sparade, kanske det är lika bra att låta nytillverka isolerade dörrar efter förlaga från ett foto (kolla bild under "Gårdens historia"). Undrar vad det handlar om för pengar?

  Hänga av dörren och ställa en byrå där i hörnet mot den platsbyggda garderoben skulle kunna vara en kompromiss!

  SvaraRadera
 6. I vår hall modell mini har vi en ikeavariant på
  http://norrgavel.se/mobel/pashylla/#8, sydde egna påsar för att passa våra mått, alla familjemedlemmar har en egen t om hunden och en för gäster. De är minst lika fulla på sommaren med kepsar, solglasögon mm. Det bästa är att den inte tar mycket plats och att barn hittar sina saker snabbt - själva.

  En variant om ni vill ha det rutigt är att ha bottenfärgen från dörren och första delen och låta det rutiga komma längre in för lugnare intryck, alt satsa på mönstred tapet ovanför panelen och resten enfärgade partier. Fast det löser inte torktiden...jag hade själv ideer om måla rutor i hallen och tillverka typ lastpall att ställa som landgång på de omålade partierna, ja det är fortfarande omålat...

  Vi har världens finaste fönsterkopior gjorda av lindbloms o co i alfta och skulle inte tveka på kvaliten på dörrarna heller, dessutom så fina att ha att göra med. Vi lät göra nya isolerade pardörrar av ett lokalt företag då våra var förbi räddning, hade de gått att fixa så hade vi kört en dubbelvariant då vi också har en groventre.

  Linoliumgolvet är jättefint! /Stella

  SvaraRadera
 7. Jag älskar också rutiga golv! Men det är lite jobbigt att måla ett golv i en hall.. Stella hade ju ett bra förslag att lägga tex en lastpall som en bro över det målade partiet. Problemet som jag hade märkt med linoljefärg är att det inte tål vatten så bra. Jag målade min bänkskiva på torpet och den får vatten fläckar om vatten blir liggande en stund. Hittills har fläckarna gått bort, men jag vet inte hur det skulle bli om det blev liggande en längre period.

  Du kanske kan välja en annan färg som torkar snabbare och som tål vatten bättre?

  Och om den torkar snabbare så kan du måla ett lager när barnen somnat, och så är det torrt på morgonen! :)

  Lycka till!
  Andrea

  SvaraRadera