_

söndag 18 november 2012

Sjöbod, fiskestuga, båthus, fiskebod?

Fiskebodar
Ja, vad ska man kalla dem egentligen - små timrade byggnader som ligger några meter från stranden? Inte sjöbod, för någon sjö är ju inte Dalälven som de ligger intill. Inte fiskestuga, för stugor har fönster. Inte båthus för i ett båthus måste det finnas plats för en båt. 
Fiskebod
Slutsatsen blir att jag väljer att kalla dem fiskebodar. Och det är så de har använts, en bod där det har förvarats fiskeredskap. Den här är direkt ovanför vår. De andra fem tillhör grannar eller grannbybor.
Knuttimrad fiskebod
Jag vet inte hur gammal vår bod är. Den här typen av åttkantig timmerknut har förekommit sedan 1700-talet men har fortsatts användas under 1800-talet, så det är svårt att säga när just vår bod är byggd. Det är inte säkert att den har använts som fiskebod från början heller. Den kan ha flyttats till den här platsen. Kanske var det ett härbre tidigare?
Dörr till fiskebod
Det jag vet är att en man som kallades "Baddarn" och som delade ut posten till byarna runt omkring, har ägt boden. Hans namn står inristat på dörren. I boden hade han årorna och han tog postsäcken i sin eka och rodde mellan byarna som ligger omkring älven.
Fiskebod
Byarna har samlingsnamnet "bodarna": Lågbo, Fällinge, Kågbo, Lövåsen, Hällby, Sända, Vreten, Gamle, Finnböle... Det måste ha tagit en hel dag, minst. I en tid före mail och direktreklam kom posten inte lika ofta, så jag antar att Baddarn bara behövde ro postrundan högst någon gång i veckan.
Milton fiskar pinnar
Vi går ofta de sexhundra meterna skogsväg ner till bodarna. Jag med Eleonora i vagnen och Milton skumpandes på sin plasttraktor. Vi kollar till vår fiskebod och sedan står vi vid stranden en stund och kastar sten och fiskar pinnar.

1 kommentar: