_

onsdag 26 september 2012

Lurad av luktärt

Påslakan, örngott, luktärt, sänggavel
 
påslakan, luktärt
Vi har ett bäddset med lukärtsrankor som motiv. Jag har länge undrat vad det är tänkt att man ska få för associationer när man ser det, vad det är tänkt att påslakanet och örngotten ska väcka för doftminnen. Själv har jag nämligen inga doftminnen alls till luktärt. Jag hade aldrig sniffat på blommorna överhuvudtaget tills i sommar.
 
Tidigt i våras köpte jag en påse frön som utlovade att "...den starka doften är förtrollande". Första sådden lyckades jag vattna ihjäl och det dröjde till slutet av juni innan jag fick nästa generation ner i jorden. Jag väntade och väntade och det dröjde ända till augusti innan de första blommorna slog ut.
Luktärt, Bröderna Nelson, Old Spice Mix
När jag äntligen kupade händerna och doftade på blommorna kände jag INGENTING. Eller med god vilja doftade det typ maskros. Tilläggas ska att jag har ett utmärkt luktsinne. Det är det bästa av mina sinnen faktiskt, kanske som kompensation för min grumliga hörsel. Jag väntade till kvällen, för jag tänkte att det kanske är som med kaprifol, som puffar ut lite extra lukta-gott när det skymmer. Men icke. När det kom fler blommor knipsade jag av några, tog in och satte i vas. Nej, ingen förtrollning uppstod där heller.

Så nu undrar jag om jag har blivit lurad?! Har Bröderna Nelsons lagt sockerärtsfrön i stället för "Old Spice Mix" i min påse? Eller är det falsk marknadsföring från hela trädgårdssverige?

5 kommentarer:

 1. Mysko. Jag sätter alltid några luktärtor i en kruka vid uteplatsen för deras härliga doft. Och jag känner den.

  SvaraRadera
 2. Jag har satt luktärtor för första gången iår och även om jag slarvat en del med dem och inte satte dem förrän sent och inte gett dem nåt att klättra på så blommar de fortfarande mycket och de doftar massor. Det räcker att jag tar in bara några få stjälkar så doftar hela vardagsrummet.

  SvaraRadera
 3. Vacker säng! Vi har en liknande och letar sänglamps-inspiration.
  Vad har ni för sänglampor? Hur har ni tänkt kring valet av dem?
  Mvh
  Cecilia

  SvaraRadera
 4. Kul att du gillar sängen, Cecilia. Som du kanske anar är det en ombyggd träsoffa. Lampor ja, svårt men intressant! Jag gör ett inlägg om det så du får se de vi har nu.

  SvaraRadera