_

söndag 15 april 2012

När masonite var det snyggaste


Som jag har berättat tidigare var alla spegeldörrar, all pärlspontpanel plus det vackra trappräcket på övervåningen täckta av masoniteskivor när vi flyttade in i huset (se översta bilden). Väldigt många hus moderniserades på det sättet ungefär mellan 1940 - 70-talet. Masonite är egentligen ett varumärke - "träfiberskiva" är den rätta benämningen om man ska vara petig. De profilerade spegeldörrarna och allt annat med krims och krams blev helt ute när funktionalismen slog igenom. Slätt, rakt och enkelt skulle det vara. Trenden spreds över hela Europa och nådde även till lilla Lågbo. 

Så här långt efteråt när trenden har vänt igen och fler och fler uppskattar gamla hus med deras originaldelar, är det lätt att fnysa och rysa åt moderniseringarna med träfiberskivor. Det gjorde vi och lagom till vår bröllopsdag 2007 ville vi befria alla dörrar från skivorna, göra fint till att alla gästerna skulle komma. Kolla vad vi hittade då!
På dörren mellan farstun och farstukammaren står skrivet:
"Sven-Erik och Eva-Britt skulle gifta sig, därför (oläsligt) ville jag sätta på plattor på dörrarna och göra snyggt till Högtids-dagen. Målare C E Blomkvist"

När jag läste det första gången blev liksom hela arkitekturhistorien personifierad! Där stod vi med kofot och bände bort plattorna till vår bröllopsdag. Och Carl-Erik Blomkvist hade fnyst och ryst åt sina föräldrars spegeldörrar och lagt ner tid och hjärta på att göra fint till sin sons bröllop. Smaken förändras sannerligen! Själv blev jag lite mer ödmjuk efter den personliga hälsningen från förr.

1 kommentar: