_

lördag 28 januari 2012

Aldrig mera kakelugn

Det där med restaureringspaus kan ju tolkas lite olika. Här hemma betyder det att vi inte utför något fysiskt arbete själva. Men "Projekt återinstallation av kakelugn" är i full gång och nu har vi hårdbevakning på andrahandsmarknaden för att hitta en som passar. Bilden från 1920-talet visar att den som stod där i kökskammarens hörn var rund och vit, en så kallad "rättuppare" som innebär att den inte har någon mellansims (dekorativt band ungefär på mitten). Den allra enklaste formen alltså, anspråkslös och smäcker. En sådan vill vi ha igen!
När centralvärme installerades vid mitten av 1940-talet togs kakelugnen ned och rökkanalen murades igen. Dessutom förändrades formen på murstocken på övervåningen, där rökkanalen går upp. Muraren fick göra ett stort hål i murstocken i hallen, knacka bort stenarna som täppte till och mura om formen på murstockens bas för att få en fungerande kanal igen.
Först blev jag förtvivlat irriterad över att de tidigare ägarna hade gått så grundligt tillväga. Men sedan började jag verkligen inse vad otänkbart det måste varit för dem att någon, någonsin skulle vilja ha kakelugnar igen när det fanns något så bekvämt som centralvärme. Att slippa vakna i utkylda rum och skynda sig upp och elda. Att slippa skräp från ved och sot från eld. Och att slippa brandrisken med att ha en eldstad i varje rum.
Och varför ska då vi envisas med att återinstallera en kakelugn då om det är så krångligt? Den främsta anledningen är att det nuvarande systemet med en modern vedpanna slås ut när det blir strömavbrott. En annan anledning är att kunna toppa värmen inomhus. Kökskammaren, där kakelugnen ska stå ligger mitt i huset, så jag föreställer mig att värmen kommer att spridas till rummen omkring. Och en icke underskattad anledning är skönhetsvärdet och mysfaktorn! Kolla på bilden ovan - visst är det helt uppenbart att det saknas något?

2 kommentarer:

 1. Det kommer att bli jättefint när kakelugnen kommer tillbaka. Tryggt och bra att kunna stöd och nödelda, förutom myset...

  I vårt hus kan jag inte se att det funnits kakelugnar - vedspisar och kaminer har funnits. Det har inte varit "så fint" eller vad jag ska säga så jag lutar åt att det blir en rörspis - fattigmanskakelugn där vedspisen i sommarköket varit (ett rum som blir vardagsrum hos oss - vi tänker nyttja det året om och inte bo som förr hela familjen i vinterköket ;).
  På baksidan mot kammare har det suttit en "harpa" ? tror jag, en rörkrok som tog vara på vedspisens värme innan den gick tillbaka till murstocken igen. En sån skulle jag vilja ha men tror du som är byggnadsvårdare att man skulle kunna få tag i en sån? / Stella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rörspis låter ju klokt i så fall!
   Kanske du skulle kolla med några lokala murare om de har/vet någon annan som har en "harpa". Vet du om de är tillverkade av plåt eller gjutjärn? Plåt borde vara lätt att nytillverka i så fall.

   Radera