_

tisdag 13 september 2011

Grön vandring längs Dalälven

Vilken trevlig söndag! 35 personer, en hund, tre hästar och en gräshoppa deltog entusiastiskt när Kulturarvsdagen uppmärksammades med arrangemanget Grön vandring längs Dalälven. Min trädgårdsvisning bestod av en föreläsning om 1900-talets trädgårdar i allmänhet och trädgården på vår gård i synnerhet. Jag ska göra ett separat inlägg om det så småningom.

Efter trädgårdstemat begav vi oss ner till Bredforsens naturreservat som är ett fantastiskt fint kulturlandskap med öppna marker, gärdesgårdar och stackar längs älven. Biolog Linda Svensson berättade om restaureringen av Sigeränget. Vid 1990-talet var älvängen helt igenvuxen. Hade jag stått på samma plats med kameran hade jag fotograferat en vägg av sly. Men nu har marken blivit röjd och det har slåttrats och stackats under flera år tack vare handkraft från Bodarnas intresseförening och ekonomiska resureser från Länsstyrelsen Gävleborg.

Vi fortsatte till Hällänget som ligger inom hästarnas sommarbeteshage. Marken har varit betad kontinuerligt under hundratals år och därför växer det speciella arter på marken. Jonas Lundin, även han biolog på Länsstyrelsen visade oss små, små slamkrypare och fetbladsväxter som hukar sig under mularna och sprids glatt där hovarna trampar upp jordkockor.
Utflykten avslutades på Råmyran. Linda står på en sten på den igenvuxen älvängen ett stenkast från Lågbobornas fiskebodar. I höst ska marken börja röjas, bl.a. med hjälp av en pistmaskin! Om några år kommer det att vara lika fint här som på Sigeränget.

1 kommentar: